BEZ NAPRETKA U PREGOVORIMA

Steinbergu u BiH splasnuo optimizam

03.12.2009 u 13:39

Bionic
Reading

Zamjenik američke državne tajnice James Steinberg potvrdio je u četvrtak u Sarajevu kako nema bitnijeg napretka u pregovorima o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini no istaknuo je kako će se napori na tom planu nastaviti

SARAJEVO - Steinberg je u srijedu navečer s predsjednicima pet vladajućih i dvije oporbene političke stranke iz BiH razgovarao o mogućem prihvaćanju paketa ustavnih promjena koji je znatno reduciran u odnosu na prvotni prijedlog iz listopada.

Steinberg međutim nije dobio nikakve naznake kako je moguće postići suglasnost među bosanskohercegovačkim političarima i o tom prijedlogu koji sadržava uglavnom simbolične izmjene poput uvođenja dužnosti predsjednika BiH, jačanje sastava državnog parlamenta i davanja nešto većih ovlasti predsjedatelju Vijeća ministara BiH.

"Neki političari su očigledno znatno više usmjereni na skorašnje izbore", bio je Steinbergov komentar na uglavnom negativne reakcije na reducirani paket.

Američki diplomat tijekom susreta s novinarima nije želio imenovati nikoga kao krivca za neuspjeh sadašnjeg kruga pregovora o ustavnim promjenama već je tek neizravno sugerirao kako postoje oni koji razumiju važnost reformi i oni kojima je bitnije što će o svemu kazati birači na izborima najavljenim za listopad 2010. godine.

"Ne odustajemo jer smo uvjereni kako BiH treba biti dio euroatlantskih integracija", kazao je Steinberg no pri tom je istaknuo kako je temeljna odgovornost za reforme na domaćim političarima.

O rokovima se Steinberg nije očitovao no sugerirao je kako za ozbiljniji dogovor nije ostalo više od nekoliko tjedana s obzirom na približavanje izborne godine.

Steinberg je ponovio kako su i Sjedinjene Države i Europska unija zainteresirane za napredak BiH k euroatlantskim integracijama no kriteriji koje za to treba ispuniti ostaju isti kao i u slučaju svih drugih država.

Kada je riječ o BiH, potrebno je uspostaviti mehanizme koji će zemlji omogućiti da učinkovito odlučuje i djeluje kao buduća članica NATO-a odnosno EU, objasnio je Steinberg.

Idući tjedan, kako je naveo američki diplomat, vijeću NATO-a i vijeću Europske unije bit će dostavljeno izvješće o tome koliko daleko su dospjeli pregovori o ustavnim promjenama u BiH.