POSLJEDNJI POKUŠAJ

Steinberg stiže u BiH spasiti butmirski paket

02.12.2009 u 10:39

Bionic
Reading

Zamjenik američke državne tajnice James Steinberg u razgovoru s bosanskohercegovačkim političkim liderima pokušat će spasiti makar nešto od tzv. butmirskog paketa ustavnih promjena o kojem se počelo pregovarati u listopadu, prenijeli su u srijedu lokalni mediji u BiH

SARAJEVO - Steinberg tijekom dana dolazi u Sarajevo kako bi se u večernjim satima sastao s predsjednicima sedam političkih stranaka iz BiH koje su uključene u pregovore o ustavnim promjenama.

Pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, "Dnevni avaz" tvrdi kako je riječ o "jednom od posljednjih pokušaja da se postigne bilo kakav dogovor o ustavnim promjenama".

Iz švedskog veleposlanstva u Sarajevu potvrđeno je kako će se Steinbergu pridružiti i Lars Wahlund, politički direktor Ministarstva vanjskih poslova Švedske, koja trenutačno predsjedava Europskom unijom.

Revidirani "butmirski paket" uručen je stranačkim liderima u BiH u studenome. Za razliku od prvotnog prijedloga, izloženog početkom listopada, taj paket sadrži znatno skromnije ustavne promjene u BiH.

On se koncentrira na uspostavu dužnosti predsjednika BiH umjesto sadašnjeg tročlanog Predsjedništva. No, i prema ovom prijedlogu, budući bi predsjednik BiH odluke mogao donositi samo uz suglasnost dva dopredsjednika.

Predloženo je i jačanje uloge Parlamenta BiH i to prije svega kroz povećanje broja zastupnika u Zastupničkom domu sa sadašnjih 42 na 87.

Dom naroda, za mnoge prijeporan kao tijelo u kojemu se na etničkim načelima blokiraju brojni zakoni, zadržao bi postojeće ovlasti u zakonodavnom postupku.

Nešto veće ovlasti predložene su i za predsjedatelja Vijeća ministara BiH, koji je trenutačno tek prvi među jednakim ministrima.

Novi paket ustavnih promjena za sada je pozdravila jedino Stranka demokratske akcije (SDA).

U priopćenju iz središnjice SDA objavljenom uoči Steinbergova dolaska stoji kako su i ponuđena rješenja, iako nedostatna, bolja od postojećih ustavnih odredbi.

"Predloženi paket omogućava... zaustavljanje negativnih trendova i konačno započinjanje sveobuhvatnog reformskog procesa", ističu iz SDA.

Gotovo sve druge stranke odbacile su "umanjeni" butmirski paket.

Iz HDZ BiH i HDZ 1990. ocijenjeno je kako on uopće nije uzeo u obzir prijedloge kojima je trebalo zajamčiti ravnopravnu poziciju hrvatskoga naroda, dok su Stranka za BiH (SBiH) i Socijaldemokratska partija (SDP) upozorile kako međunarodna zajednica samo čini ustupke predsjedniku Vlade Republike Srpske Miloradu Dodiku koji je u cjelosti odbacio prvotni butmirski paket.

Sam Dodik je uoči dolaska u Sarajevo na razgovore sa Steinbergom dopustio mogućnost prihvaćanja manjih izmjena Ustava BiH, no jedino pod uvjetom da one ne zadiru u postojeće ovlasti entiteta.