rekonstrukcija

Nova rasvjeta na Mostu slobode u Zagrebu je dobrodošla, no neki se pitaju je li cijena previsoka

08.09.2019 u 09:02

Bionic
Reading

Zagrebački Most slobode dobit će novu javnu rasvjetu, dodatnu za pješake te dekorativnu duž čitave svoje strukture, a predviđena je ugradnja svjetiljaka s visokoučinkovitom LED tehnologijom, što je u skladu s trendovima modernih gradova u svijetu, doznaje se u Gradu Zagrebu.

"Radovima je predviđena cjelokupna rekonstrukcija javne rasvjete mosta uz postavljanje dodatne (zasebne) rasvjete za pješačke staze, kao i postava dekorativne rasvjete duž čitave strukture mosta u ukupnoj duljini od skoro dva kilometra", rekao je Hini pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Dinko Bilić.

Mediji navode kako će rasvjeta Mosta slobode koštati gotovo 22 milijuna kuna. Struka se slaže da je stavljanje nove rasvjete dobrodošlo jer je to praksa koja se često provodi u svijetu, ali se mogu čuti primjedbe oko cijene, smatrajući da je previsoka.

Pročelnik Bilić naglasio je kako procijenjena vrijednost nabave radova potrebnih za izgradnju instalacije rasvjete Mosta slobode uvažava činjenicu kako je riječ o specifičnoj građevini na kojoj će se izvoditi radovi, kao i troškove povezane s nabavkom rasvjetne opreme, sustava upravljanja i svih potrebnih elemenata za izvedbu te kao takva odstupa od realne cijene, koja će se utvrditi nakon provedenog javnog natječaja.

Ističe kako je projektnom dokumentacijom predviđena ugradnja svjetiljaka koje koriste visokoučinkovitu LED tehnologiju, čime se smanjuje potrošnja električne energije te, ujedno, reduciraju troškovi održavanja instalacije, a istovremeno zadovoljavaju svi važećim normama propisani svjetlotehnički zahtjevi za sve sudionike u prometu - automobile, pješake i bicikliste, što je u skladu s trendovima modernih gradova u svijetu.

Osim samih elektroinstalaterskih radova potrebnih za uspostavljanje funkcionalnosti nove instalacije javne rasvjete, Bilić napominje kako će bitan detalj u izvođenju rasvjete predstavljati i sustav prihvata pojedinih svjetiljaka, s obzirom na ograničeni prostor koji je na raspolaganju za smještaj novih svjetiljaka, kao i njihova mehanička zaštita.

"S obzirom na važnost samog Mosta slobode u noćnoj vizuri Zagreba, a uvažavajući energetske, ekološke i estetske potrebe u sklopu radova, implementirat će se suvremeni sustav za upravljanje cjelokupnom instalacijom rasvjete, čime će se osigurati da rasvjeta mosta uvijek bude u optimalnom stanju. Ono što je također važno naglasiti jest da je sam rasvjetni sustav projektiran na način da se svjetiljke i ostala oprema mogu ukloniti, čime se omogućava neometano održavanje konstrukcije mosta", rekao je pročelnik Bilić.