INFORMACIJE I ANEGDOTE IZ PRVE RUKE

Statisti sve traženiji: Tko sve statira i može li se od toga živjeti?

29.03.2015 u 20:23

Bionic
Reading

Televizijske i filmske kamere učenicima, studentima, radnicima, nezaposlenima i umirovljenicima, sudeći po sve većem broju statista u Hrvatskoj, itekako su se omilile. Prilika je to za dodatnu zaradu u lošim gospodarskim vremenima, ali i rjeđe samohvalu pred prijateljima i poznanicima budući da se u posljednje vrijeme na hrvatskim lokacijama snimaju nagrađivane američke hit serije poput 'Igre prijestolja' i serije 'Dig' čiji su producenti zbog učestalih nemira u Gazi set iz Jeruzalema prebacili u Split i Trogir

Naveliko se ovog mjeseca snimalo i u filmašima omiljenom Dubrovniku gdje je Bollywood, jedna od najvećih filmskih industrija na svijetu, angažirao ljepote Straduna i najmanje 300 Dubrovčana za statiranje i rad u samoj produkciji megahita 'Fan', a koji će s filmskog seta, osim bogatiji za iskustvo više, otići i s 240 kuna zarade u džepu. Budući da se na našim lokacijama sve više snimaju strani hitovi, ali i niz domaćih filmova, serija, emisija i talk showova, istražili smo kakvo je tržište rada za statiste, kakve honorare mogu očekivati, o čemu ovisi visina zarade i kakav je profil jednog tipičnog statista, ali i s čime se sve statisti susreću tijekom snimanja.

Potreba za radnom snagom statista sve više raste, potvrđeno nam je u nekoliko zagrebačkih casting agencija. Stoga ne čudi što raste i broj specijaliziranih agencija za statiste, a broj statista koji pozadinski sudjeluju u medijskim projektima, najčešće kao publika u studiju, kao pljeskači, raste iz dana u dan, ponajviše zbog loše materijalne situacije i viška vremena. Jedna od najuspješnijih agencija za statiste u Hrvatskoj 'Studio 8' u poslu je od 2007. godine. Agencija se može pohvaliti najbolje razrađenom strategijom nastupa na tržištu i s čak devet zakupljenih domena na internetu. Zagrebačka tvrtka čiji su vlasnici Snježana i Dragan Momčinović, redovito se oglašava na portalima za zapošljavanje, a uz to, rijetki su oni koji nude mogućnost napredovanja i usavršavanja putem radionica.

Honorari za statiranje variraju od 100 kuna naviše

Specifičnost im je da djeluju na području cijele Hrvatske te Srbije i Bosne i Hercegovine; u svojoj bazi podataka imaju gotovo 5.000 registriranih statista, čiji su profili objavljeni u bazi podataka na njihovoj internetskoj stranici.

'Počevši od naših načela profesionalnosti i ljudskog pristupa u ophođenju s našim članovima, cilj nam je postaviti nove standarde u odnosu prema svima koji žele biti angažirani u elektroničkim, tiskanim te u svim ostalim medijima. Čvrsti smo u nakani da postavimo statiranje i sve angažmane u medijima na najvišu profesionalnu i humanu razinu. Za nas su statisti prije svega ljudi, kao i glavni glumci', kazala nam je Snježana Momčinović. Pritom navodi da organiziraju kreativne radionice scenskog izričaja koje obuhvaćaju sve elemente glume, počevši od teorije do praktičnih vježbi.

'Povratne informacije od naručitelja su odlične, a naši članovi dobivaju pohvale, kao i brojne angažmane', ispričala nam je vlasnica dodavši da, osim statista, raspolažu i profesionalnim i amaterskim glumcima, a u ponudi se nalaze i modeli, hostese, manekenke i manekeni, razni scenski izvođači te razne životinje za angažman. Imaju i veliki broj objekata i lokacija za snimanje, kao i zanimljive scenske rekvizite.

Doznajemo i s kakvim, pak, budžetom za honorare raspolažu. 'Honorari za statiranje variraju od 100 kuna naviše. Iznos honorara ovisi o samom projektu, odnosno, o dužini trajanja snimanja. U radu surađujemo sa svim društvenim slojevima, od učenika i studenata preko radnika i umirovljenika, ali i ljubiteljima sedme umjetnosti kojima dodatna zarada nije na prvom mjestu. Zbog loše materijalne situacije sve više se javljaju i nezaposleni', ističe vlasnica koja je na internetskoj stranici svoje agencije svim budućim i sadašnjim suradnicima dala i korisne savjete.

Među njima ističe da se statiste nikada ne snima u krupnom planu, a ako se to i radi, tada je naknada za angažman veća. Ono na što statist treba posebno obratiti pažnju jest dogovor angažmana prije snimanja. Naime, prema vlasnici, statisti trebaju znati što se od njih očekuje i o kakvoj sceni ili kadru se radi. Često se od statista traži da rade stvari koje nisu u opisu posla, pa se to naziva radom statista sa zadatkom te je adekvatno tome i pripadajuća naknada.

Detalji na koje statisti moraju paziti

Naknade za statiste koji glume prolaznike, publiku ili goste može narasti do 500 kuna po snimanju u domaćoj produkciji, dok je strana produkcija velikodušnija. Vlasnica 'Studija 8' upozorava da svaki statist treba pripaziti na detalje koji se u prvi mah neće činiti jako bitnima, kao što su trajanje snimanja i topli obrok. Naime, u Studiju 8 smatraju da bi za angažman duži od 6 sati, naručitelj trebao statistima osigurati topli obrok i osvježavajuća pića, kako ih ne bi doveli u situaciju da na snimanju potroše više nego što će zaraditi.

Kolika je, pak, zarada njezine agencije, nije tajna. 'Zarada je, unatoč obimu posla, tek tolika da se preživi', iskrena je vlasnica koja napominje da je u Hrvatskoj uobičajeni period čekanja uplate novca na račune statista od 30 do 365 dana. Valja napomenuti da većina od desetak agencija za angažman statista redovito na svojim stranicama obavještava suradnike o vremenu uplata, tako da statist ne mora svako malo hodočastiti do bankomata.

No ima i agencija koje su zbog problema s plaćanjem neslavno propale. Jedna od njih 'Karlo-statisti', doznajemo na informativnim stranicama za statiste (www.statiranje.com), zbog neplaćanja honorara statistima zatvorena je, statisti su ostali bez pošteno zarađenih honorara, vlasnik je otišao u Češku pokušati sklopiti nove poslove, dok su njegovi suradnici osnovali novu agenciju.

Veteranka među statistima: U bivšoj državi se snimalo k'o na traci pa se moglo dobro i zaraditi

Neisplata honorara za jedan angažman nije pokolebala Miroslavu Škrnjug koja je prava veteranka među statistima. 'Sve je počelo još sedamdesetih godina kada se u bivšoj državi naveliko snimalo. Kao ljubiteljicu filma zanimalo me je kako to se snima film te sam se iz puke znatiželje prijavila kao statist za jedan partizanski film, gdje sam statirala u masovnoj sceni uhićenja talaca. Statirala sam i kao gimnazijalka u 'Akciji stadion', ali i kao obična prolaznica na Zrinjevcu u 'Glembajevima'.


Redovito sam se prijavljivala čim biH načula da se nešto snima i time sam dobrano popunjavala studentski budžet. Bilo je to vrijeme kada se moglo dobro zaraditi, budući da su se filmovi snimali kao na pokretnoj traci', rado se prisjeća danas umirovljenica kojoj se samo jednom dogodilo da nije honorirana kao statist. Kasnije je zbog obiteljskih obaveza prekinula sa statiranjem, da bi krajem 90-ih ponovno počela, većinom kao dio publike u studiju ili kao obična prolaznica te u hrvatskim sapunicama. Zaradom od statiranja danas puni kućni budžet, ali i krati umirovljeničke dane.

Jedna anegdota: Kad smo statirali u Sedlarovu Četveroredu, nitko nije htio biti partizan

Iz sasvim drugih poriva kao statist se okušao nezaposleni nastavnik kemije Dražen Kolar, koji honorarom od statiranja 'krpa kraj s krajem' već gotovo petnaestak godina. 'Počeo sam iz nasušne potrebe još za vrijeme studentskih dana. Nekoliko stotina kuna tjedno spašavalo me je onda, a spašava i danas. Da nisam uporan u prijavljivanju na setove, ne znam kako bih preživio', potužio nam se okorjeli statist koji uglavnom zarađuje kao publika u studiju.

'Već me znaju producenti svih mogućih kvizova i talk-showova. Vjerojatno nekim pažljivim gledateljima već ide na živce moja faca, ali ja na taj način preživljavam', otkriva nam 46-godišnjak kojem anegdota sa snimanja ne nedostaje.

'Sjećam se snimanja Sedlarovog 'Četveroreda' 1999. godine kada nitko nije htio biti partizan, za razliku od prošlih desetljeća, već su svi htjeli biti ustaše. Čak su nas zbog crnih uniformi častili pićima u okolici Siska gdje smo snimali kadrove zbjegova, dok su statistima partizanima mještani uskraćivali poziv na pivo. Ne znam kako je bilo šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina biti statist-ustaša, no pretpostavljam da je bilo obratno', prisjetio se Kolar. Bilo je situacija da po nekoliko dana kao statist glumi po nepodnošljivim vremenskim uvjetima i potom ne bude uopće plaćen ili, pak, na dvjestotinjak 'krvavo zarađenih kuna' čeka i po pola godine. Učestalo statiranje ga je dovelo i do sudjelovanja u jednom kvizu kao natjecatelj na kojem je, kako kaže, ostvario zavidan novčani uspjeh, 'mnogo opipljiviji nego kao redovan statist', što mu je danas, prema vlastitom priznanju 'nažalost, jedino zanimanje i profesija'.