moderna prometnica

Starta kapitalni projekt koji će cestom povezati Mostar i Hrvatsku

25.04.2023 u 11:43

Bionic
Reading

Od Mostara preko Širokog Brijega i Gruda do Republike Hrvatske gradit će se brza, moderna cesta s četiri trake vrijedna 938 milijuna KM (oko 470 milijuna eura), koja će jednom stranom biti povezana s autocestom na koridoru 5C, a drugom stranu cestovne mreže u Hrvatskoj

Izgradnja ove ceste u dužini od 60 kilometara izuzetno je važan kapitalni projekt koji će u potpunosti promijeniti sliku prometne infrastrukture na jugu BiH i otvoriti veliki prostor za razvoj turizma i gospodarstva u Bosni i Hercegovini.

Da se uveliko radi na pripremi izgradnje nove ceste od Mostara preko zapadne Hercegovine prema Europskoj uniji za Klix.ba su potvrdili u JP Autoceste Federacije BiH, koje je i nositelj ovog projekta, prenosi Poslovni dnevnik.

'Brza cesta Mostar sjever – Široki Brijeg – granica Republike Hrvatske, kreće od čvorišta Mostar-sjever na Koridoru 5C, kod naselja Kutilivač, prolazi područjem grada Mostara, gdje u blizini g. Polog nastavlja na područje Županije Zapadnohercegovačke, odnosno grada Širokog Brijega i općine Grude i završava na području Sovica, odnosno postojećeg graničnog prijelaza Gorica', pojašnjavaju iz JP Autoceste FBiH

Ukupna dužina brze ceste Mostar sjever - Široki Brijeg - granica RH je 60,7 kilometara, a njena ukupna procijenjena vrijednost 938 milijuna KM. Bit će podijeljena u dvije dionice, prva je Mostar sjever - Polog duga je 20,3 kilometra, a druga Polog - granica RH 40,4 kilometra. 

Navodi se kako je trenutno završen glavni projekt dionice brze ceste Polog - granica s Hrvatskom prema kojem je vrijednost izgradnje te dionice 476 milijuna KM.

Izgradnja brze ceste, kako ističu iz JP Autocesta FBiH za Klix.ba, odvijat će se u fazama, a prva faza je izgradnja dionice brze ceste Podledinac – Grude Istok u dužini od 6,5 kilometara, koja pripada dionici Polog – granica Republike Hrvatske. Hrvatske. Navodi se kako će izvođač biti odabran putem natječaja, a rok će se definirati kroz natječajnu dokumentaciju. 

Izgradnja nove moderne prometnice je, kako ističu, od velikog značaja za mnoge segmente života u Bosni i Hercegovini, a prvenstveno je važna za razvoj cjelokupnog područja kroz koje prolazi, ali i šire.

Osim bržeg prijevoza ljudi, zbog činjenice da će biti povezana s jedne strane s autocestom na Koridoru VC, a s druge s cestovnom mrežom u Hrvatskoj, to će značiti i otvaranje novih perspektiva za domaćih gospodarstvenika, ulaganja u gospodarske djelatnosti, bržu razmjenu dobara i kapitala, tržišnu konkurentnost i jednake mogućnosti za sve.

Trenutno nije poznat okvirni datum početka radova, kao ni planirani rok završetka ove prometnice, s obzirom da natječaj tek treba biti raspisan.