BOLESNI GORANI MORAJU U RIJEKU

Starac se pokušao ubiti zbog ukidanja dijalize

21.02.2013 u 22:50

Bionic
Reading

Zatvaranje Poliklinike za dijalizu u Delnicama u Gorskom kotaru ponukalo je jednog postarijeg Delničanina na dramatičan čin koji je umalo završio tragično. Naime, 82-godišnji Ž. B., dugogodišnji pacijent na dijalizi, u srijedu ujutro zatečen je u svom domu u Delnicama u besvjesnom stanju, predoziran većom količinom tableta. Radilo se o pokušaju samoubojstva, o čemu je svjedočilo oproštajno pismo. Delničanin je objasnio da više ne može podnijeti putovanja na dijalizu u Rijeku i sve boli i neugodnosti koji ti odlasci uključuju

Kao i inače tri puta tjedno, i tog je jutra po Ž. B. došlo vozilo Hitne pomoći koje pacijente iz Gorskog kotara prevozi u Rijeku. Umjesto na dijalizi, nesretni je Delničanin završio na Hitnom medicinskom traktu riječkog KBC-a i trenutno je u Jedinici intenzivnog liječenja, što znači da je još u životnoj opasnosti, piše Jutarnji list


Pokušaj samoubojstva potvrdili su nam i u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, gdje su dojavu o ovom događaju dobili od Hitnog medicinskog trakta oko 9.30 ujutro. U policiji kažu da će, kada budu u prilici, razgovarati sa Ž. B. kako bi utvrdili sve okolnosti, no odmah je isključeno da postoje bilo kakvi elementi kaznenog djela.

Ukupno 12 pacijenata s područja cijelog Gorskog kotara do siječnja ove godine odlazilo je na tretmane u Polikliniku za dijalizu njemačkog medicinskog poduzeća Fresenius Medical Care koja je djelovala u Delnicama.

Nakon što je HZZO još 2011. godine smanjio sredstva za dijalizu goranskih pacijenata sa 900 na 600 kuna po tretmanu, njemačka je tvrtka u listopadu prošle godine obavijestila Primorsko-goransku županiju, osnivača Doma zdravlja, da će zbog gubitaka od 1,5 milijuna kuna biti prisiljena zatvoriti delničku polikliniku.

PGŽ je pokušao s HZZO-om dogovoriti da nastavi s plaćanjem dijalize u punom iznosu no, kako neslužbeno doznajemo, dobili su objašnjenje da, za razliku od otoka, Gorski kotar ima autocestu pa pacijenti mogu putovati u Rijeku.

Međutim, pritom nije uzeto u obzir da su pacijenti raštrkani po goranskim selima te da oni iz čabarskog kraja već do samih Delnica putuju više od sat vremena, kao ni činjenica da je tijekom zime promet znatno otežan, a vožnja bitno sporija.

Županija je na vrijeme uspjela osigurati da se dijaliza nastavi u riječkom KBC-u i da pacijenti imaju besplatan prijevoz vozilima Hitne pomoći, no to rješenje za Gorane nije zadovoljavajuće.
'Zasad nema šanse da se za 12 Delničana i stanovnika okolnih mjesta dijaliza vrati u Delnice', kažu u HZZO-u.