STRAVA I UŽAS KOD VRGORCA

Stara majka u svinjcu dok sustav traži rješenje

15.02.2012 u 15:58

Bionic
Reading

Veliki snijeg koji je napadao u Vrgoračkoj krajini svojom bjelinom istaknuo je neke i tamne strane naše svakodnevnice. HGSS i vatrogasci koji su dostavljali pomoć snijegom zametenim selima u jednom selu pronašli su 75-ogodišnju staricu zatvorenu u pojatu, objekt za stoku, koju je sin po najvećem snijegu istjerao iz kuće

Zaprepašteni HGSS-ovci dojavili su policiji viđeno, pa je policija izišla na teren. Nažalost, starica je imala samo dvije deke za pokrivanje, a vani je bilo -3 stupnja Celzija. Intervenirale su socijalne službe, starici je dostavljena hrana, pokrivači te još neke potrepštine i nakon razgovora sa sinom vraćena je u obiteljsku kuću.

Ovaj stravičan prizor nebrige i maltretiranja starijih roditelja razotkriven je nakon što je četrdesetogodišnjaku nestalo hrane, zbog čega je došao do susjede i zatražio da mu ustupi nešto. Ona je u strahu odmah nazvala Krizni stožer i molila pomoć za njega i njegove roditelje. Susjeda je HGSS-ovce upozorila da je riječ o problematičnom čovjeku. Nakon što su mu donijeli hranu inzistirali su da im kaže gdje su mu roditelji. Na kraju se, srećom, slomio te ih odveo do prostora gdje drži svinje. Unutra su zatekli staru ženu kako leži u lišću pokrivena jednom dekom, a oko nje razbacane kosti. Strava i užas.

Žalosno je što već godinama nadležne službe znaju da ovaj slučaj. Neke institucije tvrde da su na vrijeme reagirale, ali da još uvijek nisu pronašli rješenje problema, koji je s ovogodišnjim snijegom izišao u javnost.

Naime, 40-godišnji Ž. T. nakon što je radio u jednom poduzeću za obradu stakla, Dalmacijakristal, otišao je u rat, gdje je kao pripadnik 156. Makarsko-vrgoračke brigade bio do samog kraja, a nakon rata je još neko vrijeme ostao u vojsci. Poslije se vratio u svoje selo, bez primanja, posla i psihički obolio. Tada su počeli i problemi s okolinom, s najbližima, s roditeljima. Nakon jedne dojave, 2007. godine na teren su izašli socijalni radnici u pratnji policije i zaključili da se radi o osobi kojoj je potrebno liječenje.

Kako smo doznali od voditeljice Centra za socijalnu skrb Makarska, ispostava u Vrgorcu, Nađe Grljušić, starim i bolesnim roditeljima bez primanja socijalni radnici su pomogli da ostvare doplatak za pomoć i njegu. 40-godišnjaka, za kojeg smatraju da ima ozbiljnih problema s PTSP-om, socijalni radnici su jednom prilikom uz velik napor uspjeli hospitalizirati te poslati na liječenje. No to nije dovelo da njegovog boljeg odnosa prema roditeljima. Obitelj je nastavila živjeti s istim problemima.

Voditeljica ureda Socijalne skrbi Nađa Grljušić kaže kako pokušava stupiti u kontakt s njegovim liječnikom, da vide kakvo je njegovo trenutno zdravstveno stanje i liječi li se uopće u posljednje vrijeme. Nađa Grljušić je napomenula kako im je u rješavanju slučaja velika prepreka to što cijelo vrijeme otac i majka govore da im sin ne stvara nikakve probleme.

40-godišnjak je nakon što je HGSS otkrio da pravi probleme roditeljima otišao kod rodbine u makarsko primorje, kod kojih inače često odlazi.

Iz PU splitsko-dalmatinske glasnogovornica Sanja Nazlić nas je izvijestila kako je policija istražila slučaj te da 'nisu utvrđeni elementi kaznenog djela, kao ni prekršaja'. O svim prikupljenim saznanjima izvijestili su, kazala je, nadležno Državno odvjetništvo.