VREMENSKA PROGNOZA

Sunčano uz moguće lokalne pljuskove, za dio zemlje upaljen alarm. Kakav nas tjedan čeka?

25.03.2024 u 06:47

Bionic
Reading

U ponedjeljak se u Hrvatskoj očekuje pretežno sunčano vrijeme, osobito na Jadranu. U unutrašnjosti ujutro ponegdje magla ili slab mraz, a zbog iznimno niskih temperatura za Liku i Gorski kotar u jutarnjim satima oglašen je žuti meteoalarm. Sredinom dana i poslijepodne su uz dnevni razvoj oblaka mogući lokalni pljuskovi, posebice na istoku zemlje

Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni, na Jadranu još tijekom jutra i bura, a navečer jugo. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 13 i 18 °C.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) prognozira za Zagreb pretežno sunčano, ujutro moguća lokalna magla, a uz dnevni razvoj oblaka sredinom dana i poslijepodne mala vjerojatnost za lokalni pljusak. Vjetar uglavnom slab. Najviša dnevna temperatura zraka oko 15 °C.

Meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak kazala je za HRT da će u ponedjeljak u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku, ujutro ponegdje mogućnost magle. Poslijepodne se ne može isključiti mogućnost za mjestimice malo kiše, pa i u obliku ponekog pljuska. Najniža temperatura između 0 i 3 °C, a najviša dnevna oko 14 °C.

U središnjoj Hrvatskoj podjednaka pa i malo viša - između 13 i 16 °C. Bit će pretežno sunčano uz umjerenu naoblaku, ujutro uz mogućnost ne samo za mjestimice kratkotrajnu maglu, nego i slab mraz. Mraz je još vjerojatnijiti u Gorskom kotaru i Lici jer će najniža temperatura zraka na 2 metra visine biti od -2 do 0 °C, pri tlu i niža. Prevladavat će sunčano uz slab vjetar.

Sunčano i na sjevernom Jadranu, ali ujutro uz umjerenu buru, danju jugozapadni vjetar, navečer i jugo. Jugo će navečer zapuhati i na srednjem Jadranu, a prije njega sjeverozapadni vjetar, prijepodne pak umjerena bura. Prevladavat će sunčano, uz najvišu dnevnu temperaturu zraka od 15 do 18 °C. No, ujutro je mjestimice u unutrašnjosti Dalmacije moguć slab mraz.

Izmjena linija u centru Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na jugu Hrvatske također sunčano, ujutro uz više oblaka. Uz obalu u prvom dijelu dana bura, zatim sjeverozapadnjak uz malo do umjereno valovito more."

I dalje promjenjivo

"Uz novo naoblačenje, kiša će na Jadranu ponovno padati već u utorak, uz jačanje juga. Promjenljivo i nestabilno će se nastaviti - u srijedu uz mjestimice izraženije pljuskove i grmljavinu, a u četvrtak postupno smirivanje vremena.

Jako jugo u srijedu će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Temperatura zraka bit će u manjem porastu. U unutrašnjosti u utorak jutro još razmjerno svježe, zatim naoblačenje uz mjestimičnu kišu, ponajprije u gorskim krajevima. U srijedu promjenjivo i osjetno toplije uz povremenu kišu, moguće i u obliku pljuskova s grmljavinom. U četvrtak sunčanije uz umjeren jugozapadnjak, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Biometeorološka prognoza za ponedjeljak

Biometeorološke prilike će biti povoljne većini ljudi u cijeloj zemlji. Nakon dobrog sna, uz vedro vrijeme bit će dobrog raspoloženja, koncentracije i radnog elana. Valja upozoriti na slojevito odijevanje zbog hladnog jutra. Zatopljenje sredinom dana u unutrašnjosti, učinit će dan ugodnim za boravak na otvorenom. U odnosu na prethodni dan, kroničnim bolesnicima će biti znatno olakšano podnošenje njihovih bolesti. No, nagle promjene vremena nisu ugodne ni njima niti starijoj populaciji.