PREVENTIVNA MJERA

Stanovnicima oko nuklearke Krško dijele tablete protiv zračenja

Bionic
Reading

Kako piše slovenski portal Dnevnik, ljudima koji žive u krugu od deset kilometara od nuklearke Krško su u ponedjeljak počeli dijeliti uputstva za uporabu tableta kalijevog jodida. Osobe do 40. godina dobit će i kupone s kojima će moći besplatno podići tablete u ljekarnama u Krškom ili Brežicama, javlja slovenski Dnevnik.

Tablete kalijevog jodida štite od kontaminacije radioaktivnim jodom koji bi se širio da dođe do neke teže nesreće na reaktoru. Jod bi se u slučaju nesreće taložio u štitnjači i povećao mogućnost oboljenja od raka, piše slovenski Dnevnik

Brigita Čokl, državna tajnica u slovenskom Ministarstvu zdravlja, tvrdi da uzimanje tableta u trenucima curenja radioaktivnog materijala iz tvornice pruža 97-postotnu zaštitu od bolesti. Rekla je i da je štitnjača na radioaktivni jod osjetljiva kod mlađe populacije pa bi bilo besmisleno besplatno ih dijeliti starijima od 40 godina.

Kako nalažu pravila, previđeno je da ljudi tablete popiju tek nakon što to odredi zapovjednik Civilne zaštite Slovenije.

Kupnju tableta financira nuklearka Krško za što će izdvojiti 60.000 eura.