GRAĐEVINARI PERU RUKE

Stanovnici Vrbana III moraju promijeniti sve cijevi

22.05.2013 u 21:16

Bionic
Reading

Pet godina nakon što je utvrđeno prekoračenje vrijednosti mineralnih ulja i teških metala u vodi u zagrebačkoj četvrti Vrbani III - rješenja nema. Na rezultate vještačenja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo stanari Palinovečke 19 čekali su godinu dana. Nalazi su potvrdili ono što stanari tvrde od početka - voda je opasna za zdravlje. Sve se cijevi moraju zamijeniti

No zamijeniti ih ne namjeravaju ni investitor ni izvođač radova. Zagrebgradnja i Geoprojekt i dalje ne priznaju odgovornost.

Na upit HTV-a, iz Zagrebgradnje d.o.o. stiglo je priopćenje da je voda u Zagrebu onečišćena. Vještak je od 5522 stranice sudskog spisa očito zanemario sadržaj najvećeg dijela spisa te postavio dvije upitne teze - građani Zagreba piju pitku vodu, a slučaj Palinovečke izoliran je incident. To, na žalost građana Zagreba, nije točno. U sudskom spisu nalazi se niz dokumenata relevantnih institucija koje dokazuju zagađenje na širem području grada Zagreba, stoji u priopćenju.

Iz Zavoda za javno zdravstvo poručuju Zagrepčanima da mogu mirno spavati.

Sonja Tolić, voditeljica Odjela za zdravstvenu ispravnost vode ZJZ-a 'Dr. Andrija Štampar', tvrdi kako se voda i vodovodna mreža redovito kontroliraju te da je zdravstvena ispravnost vode neupitna. Investitor, nema sumnje, prebacuje lopticu s pravog problema - instalacija i izolacije. Naime, prema tvrdnjama sudskog vještaka Žarka Željka, otvarane su kupaonice i utvrđene su nepravilnosti glede izvedenih radova, odnosno odstupanja od projekta.

Protiv investitora, izvođača radova te osoba koje su nadzirale radove stanari Vrbana III još su 2007. podignuli kaznenu prijavu. Iako ih je većina izmijenila cijevi o vlastitom trošku, vodu je i dalje preporučljivo rabiti samo za ispiranje WC školjke.