'opravdan strah'

Stanovnici Podruta izišli na ulice, ne žele spalionicu smeća

16.07.2022 u 13:08

Bionic
Reading

U organizaciji Eko udruge Naš zavičaj, u Podrutama kod Novog Marofa u subotu je održan prosvjed građana Novog Marofa i okolice koji se protive da u nekadašnjem pogonu ugašene tvrtke BBS američka tvrtka Zero Global Waste Croatia pokrene spaljivanje smeća tehnološkim procesom pirolize

Na mirnom prosvjedu okupilo se 200-tinjak građana, a Stjepan Huzjak, predsjednik Eko udruge Naš zavičaj iz Podruta kazao je da su se okupili zbog izgradnje postrojenja za obradu otpada.

„Informacije do kojih smo mi trenutno došli, u postrojenju pokraj nas se nalazi peć za oporabu otpada procesom pirolize. Koliko smo saznali, tu bi se trebalo vršiti, laički rečeno, spaljivanje otpada“, rekao je Huzjak i dodao da spaljivanje otpada i donosi ekološke probleme poput nepridržavanja mjera i neadekvatnog zbrinjavanja otpada.

Huzjak je rekao i da je pokrenuta peticija protiv spalionice u Podrutama te da je prikupljeno 1200 potpisa.

Marko Košak iz zagrebačke Zelene akcije naglasio je da su se odlučili aktivirati jer je lokalna zajednica protiv projekta koji im se nameće.

„Doslovno preko noći ovdje su dovedeni strojevi za spaljivanje otpada, iako investitor tvrdi da nije riječ o spalionici. Međutim, pravilnik o termalnoj oporabi otpada jasno govori da piroliza jest način spaljivanja otpada“, izjavio je Košak dodavši da se protive takovom načinu zbrinjavanja otpada.

„U Hrvatskoj vrlo dobro znamo kakav je nadzor nad postrojenjima, tako da je opravdan ovaj strah mještana“, kazao je Košak.

Gradonačelnik Jenkač: Grad ne izdaje dozvole već ministarstva

Osim investitora, prosvjednici su prozivali i lokalnu vlast. Na prosvjedu je bio i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač. Za medije je izjavio da prozivke idu na krivu adresu jer Grad Novi Marof ne izdaje dozvole, već je to na ministarstvima. Naglasio je da podržavaju bilo kakve akcije koje su usmjerene na zaštitu okoliša.

„Pozivam sve građane i akciju koja se ovdje potaknula da podrži gradsku upravu u borbi protiv zagađenja okoliša i protiv bilo kakvog spaljivanja koje nažalost naši građani čine i na svojim pragovima“, kazao je Jenkač.

„Svaka investicija je poželjna, pogotovo jer je 10 godina tvornica BBS bila zatvorena i imali smo veliku količinu otpada koja je ostala iza njih i koja se sanirala. Na kraju krajeva, ovdje radi 20-ak ljudi. Ali podržavamo investicije koje ne štete zdravlju“, zaključio je gradonačelnik Novog Marofa.