prosvjed 'dosta!'

Ahmetović: Krajnje je vrijeme da kažemo dosta Crkvi i HDZ-u i Berošu i kojekakvim Zekanovićima

12.05.2022 u 10:54

Bionic
Reading

Zastupnice lijevo-liberalnog spektra pozvale su u četvrtak na prosvjed pod nazivom „Dosta!” koji se danas održava u više gradova u znak potpore Mireli Čavajdi i svim ženama kojima su u Hrvatskoj uskraćeni zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi

„Krajnje je vrijeme da kažemo dosta i Crkvi i HDZ-u i Berošu i kojekakvim Zekanovićima koji se drznu svakodnevno odlučivati o pravima žene i ljudskim pravima bilo kojeg pojedinca da odlučuju o vlastitom tijelu. Danas svi imamo priliku glasno viknuti za ljudska prava i prava žena, jer ako mi ostanemo po strani, naše kćeri, unuke, majke, sestre, poznanice, prijateljice sutra će se morati opravdavati licemjerima i šovinistima za neku svoju odluku”, rekla je Mirela Ahmetović (SDP) na konferenciji za novinare u Saboru.

Ovaj prosvjed, ocijenila je, temelj je izmjene zakona, jer izmjena zakona koja će omogućiti ženi da raspolaže svojim tijelom je neizbježna i sigurno će se dogoditi. Pokažimo da smo oko ovog pitanja potpuno nepodijeljene, apelirala je Ahmetović.

Da u društvu nema podjele oko prava žene na prijevremeni prekid trudnoće, unatoč osmišljenoj konzervativnoj politici, smatra i Ivana Kekin (Zeleno-lijevi blok) koja poručuje kako je „važno da kažemo 'dosta' tiraniji”. Sve ankete pokazuju da 70 posto građana smatra da žene imaju pravo odlučivati o svom tijelu i tu smo svi na istoj strani, bez podjela, dodala je.

U Hrvatskoj se ne poštuju ljudska, ženska i reproduktivna prava, što se dogodilo uslijed konzervativne revolucije koja traje već nekoliko desetljeća. Nije se slučajno dogodilo da su na čela najvažnijih zdravstvenih ustanova došle najkonzervativnije osobe pa se pravo na prekid trudnoće svakodnevno osporava, kazala je Kekin.

“Danas smo ovdje da kažemo – pobačaj, nazad u Ustav. Jer da je pobačaj u Ustavu, teško da bi se moglo tumačiti kako se hoće. Važno je priznati da je za retradicionalizaciju društva izrazito odgovorna i Crkva”, istaknula je Katarina Peović (Radnička fronta)..

“Dosta je toga da naši građani, pa i žene, po ostvarivanje svojih prava odlaze u druge države. Takva Hrvatska ne može opstati”, upozorila je Dalija Orešković (Centar).