prosvjedi i vandalizam

Stanje u Novoj Kaledoniji sve gore, najmanje dvoje mrtvih i stotine ozlijeđenih

15.05.2024 u 13:02

Bionic
Reading

Najmanje su dvije osobe poginule u neredima koji su izbili u Novoj Kaledoniji nakon što je francuska Nacionalna skupština odobrila sporne reforme o mogućnosti glasanja i usto više političkog utjecaja za više tisuća francuskih građana na tome pacifičkom teritoriju, što je razgnjevilo pristaše neovisnosti

Francuski su mediji, pozivajući se na visokog povjerenika Nove Kaledonije Louisa Le Franca u srijedu izvijestili o dvoje mrtvih. U neredima je ozlijeđeno nekoliko stotina ljudi.

Ranije je francusko Visoko povjerenstvo objavilo da je nakon druge noći prosvjeda i vandalizma uhićeno više od 130 osoba.

Nemiri su započeli u ponedjeljak kada je Francuska raspravljala o prijedlogu zakona koji bi tisućama francuskih građana u tome arhipelagu južnog Pacifika dao pravo glasa na pokrajinskim izborima.

Pokret za neovisnost Nove Kaledonije strahuje da će takva promjena rezultirati slabljenjem političkog utjecaja među domorodačkim narodom Kanak. Nacionalna skupština u Parizu reformu je usvojila preko noći s 351 glasom za i 153 glasa protiv.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin televiziji RTL je rekao da je jedna osoba ustrijeljena, no da je nije upucao policajac. Dodao je da bi se točne okolnosti uskoro trebale razjasniti.

U početku nije bilo informacija o pogibiji druge osobe.

  • +2
Nova Kaledonija - posljedice prosvjeda Izvor: Profimedia / Autor: Theo Rouby / AFP / Profimedia

"U demokraciji ne smije biti nasilja. Mora postojati apsolutni mir", rekao je Darmanin, kazavši i da su u neredima teškim streljivom i sjekirama napadnute policijske postaje.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sazvao je krizni sastanak u povodu situacije u Novoj Kaldoniji.

Istodobno je nekoliko francuskih zastupnika pozvalo na proglašenje izvanrednog stanja. U neredima je, po podacima Visokog povjerenstva, ozlijeđeno oko 60 policajaca.

U brojnim je zgradama podmetnut požar, među ostalim i u školama. U proipćenju stoji da je spriječen planirani bijeg iz zatvora u glavnome gradu Nouméi.

Tijekom noći na snazi je policijski sat, a stanovništvo je zamoljeno da tijekom dana ograniči kretanje, izvijestilo je povjerenstvo. Na snazi je i zabrana okupljanja, prodaje alkohola i nošenja oružja. Zračna luka je zatvorena.

Za Pariz je Nova Kaledonija važna vojno i geopolitički, no i zbog svojih nalazišta nikla.

Područje na kojemu živi oko 270 000 stanovnika steklo je veliku autonomiju sporazumom iz Noumee. Otok se nalazi oko 1200 kilometara istočno od Australije.

Na sva tri referenduma o neovisnosti, održana 2018., 2020. i 2021. godine stanovnici su glasali za ostanak u sastavu Francuske. No pokret za neovisnost bojkotirao je posljednje glasanje i najavio da ne kani prihvatiti rezultate.