PUSIĆ O SLOVENIJI

'Stanje pratimo, ali se ne zabrinjavamo'

10.01.2013 u 13:29

Bionic
Reading

Eventualni pad vlade u Ljubljani mogao bi se negativno odraziti na ionako osjetljivo i komplicirano pitanje ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji

Premijer Janez Janša našao se na udaru Antikorupcijskog vijeća jer nema pokriće za najmanje 210 tisuća eura koje je stekao u posljednje dvije godine. Iako ga je njegova stranka podržala, Janša će se sigurno naći pod pritiskom da podnese ostavku što bi moglo i rezultirati padom vlade ako ga napusti netko od četiriju koalicijskih partnera s kojima formira tanku većinu. Gregora Viranta, predsjednika Granske liste i državnog zbora, Janša je već prozvao zbog toga.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova kaže da nije zabrinuta zbog događanja u Sloveniji. 'Pratimo sve, u komunikaciji smo, naravno da nas zanima, mislim da nije zabrinjavajuće, ali treba pratiti i pratit ćemo', kazala je Pusić hrvatskim novinarima nakon sjednice Vlade u četvrtak.

Inače samo pitanje rješavanja duga Ljubljanske banke hrvatskih štediš,a zbog čega službena Ljubljana blokira ratifikacijsku hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu, još je daleko od rješenja.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec je u srijedu ponovio da je slovenski preduvjet za ratifikaciju povlačenje tužbi koje su protiv Ljubljanske banke i NLB-a podnijele dvije hrvatske banke te je upozorio da vrijeme za rješavanje problema istječe. Za to vrijeme u Bruxellesu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso upozorio je slovenskog predsjednika Boruta Pahora da očekuje da će Slovenije do 1. srpnja ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom.