pročitajte upute

'Štampar' moli pozitivne na COVID-19 da se jave liječnicima obiteljske medicine bez obzira na epidemiologe i apelira: Ostanite kod kuće do dolaska nalaza

27.10.2020 u 17:50

Bionic
Reading

Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar" pozvao je građane koji su se testirali na COVID 19 da obavezno ostanu kod kuće do dolaska nalaza, a ako im stigne pozitivan nalaz da se jave nadležnom liječniku obiteljske medicine radi određivanja izolacije

Da se jave nadležnom liječniku obiteljske medicine mole i bliske kontakte oboljelih od COVID 19, radi određivanja mjere samoizolacije.

"Naime, ukoliko još niste dobili poziv epidemiologa vezano za određivanje statusa (samo)izolacije, liječnici obiteljske medicine su također ovlašteni donijeti tu odluku kako bi se ubrzao proces te kako bi se pomoglo i ovako preopterećenim epidemiolozima", ističe NZJZ u utorak u priopćenju građanima.

Zavod je ovaj apel uputio "zbog izrazito velikog broja pozitivnih osoba na koronavirus te svakodnevno velikog broja briseva koji se uzimaju te potom analiziraju".

Isto tako, Zavod moli sve građane koji imaju informaciju da su zaraženi koronavirusom da obavijeste svoje bliske kontakte te da ih upute da se jave nadležnom liječniku obiteljske medicine, bez obzira jesu li dobili poziv epidemiologa ili ne.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" poziva građane koji su se testirali na COVID 19 ‼️da obavezno...

Objavljuje Grad Zagreb Službena stranicaUtorak, 27. listopada 2020.

Na taj način pomoći će se epidemiolozima u njihovom radu te pravovremenom reakcijom pridonijeti što bržem suzbijanju širenja epidemije, naglašavaju iz Zavoda.

"Epidemiolozi Zavoda ulažu maksimalan trud kako bi što prije kontaktirali zaražene građane, ali i njihove bliske kontakte, no zbog pogoršane epidemiološke situacije, to često nije moguće napraviti u kratkom vremenskom roku. Stoga još jednom apeliraju na pomoć, solidarnost i odgovornost svih građana jer jedino se tako može zaustaviti daljnje širenje epidemije", poručuju iz Zavoda.

Ujedno, zahvaljuju svim građanima na strpljenju i dosadašnjem poštivanju preporučenih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa te podsjećaju na osnove - nošenje zaštitnih maski, održavanje fizičkog razmaka te učestalo pranje ruku.

Uz poruku - "Ostanimo hrabri, odgovorni i ustrajni! - iz Zavoda podsjećaju da njihovi epidemilozi, kao i svi epidemiolozi u Hrvatskoj, od pojave prvog slučaja koronavirusa u Hrvatskoj, poduzimaju nadljudske napore da se testira što veći broj građana te kako bi se epidemija što brže stavila pod kontrolu, pa njihov rad često traje od ranoga jutra do kasno navečer, te sutradan sve ispočetka.