nemoćni epidemiolozi

U Zagorju ne znaju točan broj zaraženih, još uvijek čekaju rezultate uzoraka od prije tjedan dana

26.10.2020 u 13:20

Bionic
Reading

U Krapinsko-zagorskoj županiji 30-ak je novih pozitivnih osoba, no još uvijek se očekuju rezultati 380 uzoraka među kojima su i oni uzeti 19. listopada, rekao je u ponedjeljak načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek.

„Još uvijek očekujemo 380 uzoraka. To nam je i dalje najveći problem, tako da ne možemo reći koliko imamo pozitivnih u protekla 24 sata“, rekao je Ferek Jambrek na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Zaboku.

Dodao je da su tijekom jučerašnjeg dana dobili 30-ak pozitivnih nalaza.

„Pojedine uzorke čekamo još od 19. listopada i mislim da je to jako loše za Krapinsko-zagorsku županiju“, kazao je Ferek Jambrek.

Tomislav Jadan, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo, rekao je da su s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo dogovorili slanje jednog mikrobiolog i jednog tehničara na ispomoć u HZJZ, kako bi se uzorci što prije obradili.

Kolar: Sustav funkcionira, nema razloga za zabrinutost

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar naglasio je da zdravstveni sustav funkcionira i da nema razloga za zabrinutost.

„U Općoj bolnici Zabok sada imamo Covid odjel s 25 zaraženih. Interna nam radi u hladnom pogonu, a nove pacijente preuzima Specijalna bolnica Krapinske Toplice“, kazao je Kolar.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina dodao je da je stanje u bolnici stabilno.

„Zaraženo je 15 medicinskih sestara i sedam liječnika. 30 medicinskih sestara i pet liječnika je u samoizolaciji. Ali uspjeli smo se organizirati i svi odjeli bolnice rade normalno“, izjavio je Vančina.

  • +10
U Općoj bolnici Zabok došlo je do prodora koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Željka Žnidarić kazala je da imaju 20 pozitivnih djelatnika i još 34 u samoizolaciji.

„Ni na jednom odjelu nema ni jednog većeg proboja, pacijenata trenutno u bolnici pozitivnih nema i od prošlog tjedna smo u dogovoru s bolnicom Zabok preuzeli njihove kardiološke prijeme kroz našu hitnu internističku ambulantu i interni odjel“, pojasnila je Žnidarić.

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice jedna je medicinska sestra bila pozitivna, a njezini kontakti i pacijenti negativni, izvijestio je ravnatelj Davor Gredičak.

Krešimir Božić, ravnatelj krapinsko-zagorskog Zavoda za hitnu medicinu, rekao je da imaju petero zaraženih, dva liječnika te po jednog medicinskog tehničara, vozač i nezdravstvenu osobu.

Što se tiče odgojno-obrazovnog sustava, zamjenica župana Jasna Petek navela je brojke o pozitivnih 42 učenika i učenica te 697 u samoizolaciji u 18 osnovnih i sedam srednjih škola. Pozitivno je 14 djelatnika, a 24 je u samoizolaciji.

Na području Krapinsko-zagorske županije trenutno je ukupno 747 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom i 1269 osoba u samoizolaciji.