KANTE ČEKAJU NA ODVOZ

Stalo odlaganje varaždinskog otpada na ilegalnu deponiju

11.06.2012 u 21:36

Bionic
Reading

Stao je dovoz i obrada varaždinskog komunalnog otpada na ilegalnoj deponiji u Brezju kod Varaždina. Iako je govorio da se to neće dogoditi i da ima rješenja, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš tek namjerava raspisati natječaj za zbrinjavanje otpada koji svakodnevno nastaje, dok od Ministarstva zaštite okoliša i prirode očekuje da riješi problem 100.000 tona bala otpada, i to najvećim dijelom o trošku građana!

Nema više dovoza i istovara komunalnog otpada na ilegalnoj deponiji u varaždinskom Brezju, kao ni njegove obrade i skladištenja! Sukladno rješenju varaždinske Područne jedinice Inspekcije zaštite okoliša, komunalna tvrtka Varkom je prestao dovoziti varaždinski komunalni otpad u Brezje, a s radom je prestao i njegov uređaj za omatanje otpada u bale smješten na istoj lokaciji.

Tako nije došlo do prolongiranja inspekcijske zabrane, usprkos drukčijim tvrdnjama gradonačelnika Gorana Habuša, što se odmah odrazilo na odvoz komunalnog otpada na području grada Varaždina koji nije išao na uobičajeni način, a ne može se isključiti da se neće odvoziti narednih dana. S time su upoznati članovi Odbora za statutarno-pravna pitanja koji su se sastali kako bi uoči nastavka sjednice Gradskog vijeća razmotrili prijedlog 15-tero vijećnika o rješavanju problematike otpada.

'S obzirom da mjesecima nije ništa učinjeno u vezi otpada i ugovora, a u cilju da se moguće štete za okoliš i Grad smanje na najmanju mjeru, predlažemo sklapanje novog aneksa ugovora s T7VIS-om za što bi se ustrojila posebna skupina, objasnio je Vlatko Vuković, vijećnik i predsjednik varaždinskog HDZ-a dodavši da bi se u narednih godinu dana tekući otpad zbrinjavao u tvornici za MBO po cijeni od 95 eura ili 715 kuna po toni, a bale po stotinjak kuna više.

No većina u Odboru izjasnila se protiv takvog prijedloga, i to nakon što je pročelnik za komunalnu djelatnost Vlado Vlašić ustvrdio da nije zakonit model po kojem bi se dio sredstava za zbrinjavanje otpada dijelom namirivala iz gradskog proračuna.

'Ne želimo se voditi načelom sve ili ništa'

Ne želimo da se kod rješavanje problematike otpada vodimo načelom sve ili ništa. To je riskantno za Grad Varaždin pa stoga dajemo kompromisni prijedlog, ustvrdio je Vuković upozorivši da nitko ne zna kako će završiti sudski sporovi. S time se čak složio i predsjednik Odbora prof. dr. Robert Podolnjak. Međutim, ni on, kao ni većina u Odboru, nisu se osvrtali na upozorenja člana Odbora Nina Lučića. 'Pitanje je koliko je obvezujuća promemorija i koliko se možemo na nju osloniti. Nasuprot tome, važeći je ugovor koji može samo sud osporiti i ne znam kako se prije toga mogu raspisivati natječaj za istu stvar, tj. otpad', rekao je Lučić izrazivši bojazan da bi zbog nepoštivanja ugovora mogao stradati gradski proračun.

Umjesto toga, Vlašić je rekao da će zbrinjavanje 120.000 tona bala izravno plaćati građani, a Fond za zaštitu okoliša mogao bi sufinancirati 40 posto!

Tako je, kako je naglasio, dogovoreno u petak navečer u Ministarstvu gospodarstva. Tu je, naime, sastavljena promemorija prema kojoj je Grad Varaždin trebao 'najkasnije do 11. lipnja raspisati natječaj za zbrinjavanje tekućeg otpada do čijeg završetka će se otpad privremeno odlagati na novoj lokaciji'.

Natječaj u ponedjeljak ipak nije raspisan, jer za je to nužno promijeniti Odluku o komunalnoj djelatnosti koja će se tek naći na Gradskom vijeću. Gdje će se u međuvremenu odlagati novonastali varaždinski komunalni otpad, ako će se uopće skupljati, a posebno što će s njime biti ako se raznim pritiscima ne uspije odgoditi inspekcijska zabrana – nitko za sada nije rekao ni riječi, baš kao ni o tome koliko će građani morati više plaćati račune za zbrinjavanje otpada.