uspjeh ekoloških aktivista

Stala gradnja plinovoda Sjevernog toka 2. Radove zaustavile - ptice

18.01.2021 u 17:36

Bionic
Reading

Ekološka aktivistička skupina Nabu objavila je u ponedjeljak da je uložila žalbu njemačkom regulatoru kako bi privremeno obustavila radove na plinovodu Sjeverni tok 2 u njemačkim vodama.

Krajem prošlog tjedna njemačka Federalna pomorska i hidrografska agencija (BSH) dala je zeleno svjetlo da se odmah nastavi s gradnjom kontroverznog plinovoda Sjevernog toka 2 u njemačkim vodama. Dosadašnja dozvola predviđala je nastavak gradnje od kraja svibnja.

Posljednja dionica plinovoda u njemačkim teritorijalnim vodama proteže uz rub zaštićenog ptičjeg rezervata i po ocjeni agencije "neće značajnije" utjecati na ptičje vrste jer su cijevi postavljene na velikoj dubini.

Da bi se zaštitile ptice, BSH je odredio da se u razdoblju od siječnja do svibnja radovi nakon maksimalno 30 dana prekidaju na 14 dana.

Aktivisti okupljeni u udruzi Nabu žalili su se danas na tu odluku agencije, čime su radovi na projektu automatski obustavljeni, potvrdio je BSH.

Gotovo dovršeni Sjeverni tok 2 trebao bi udvostručiti količinu ruskog prirodnog plina koji će kroz Baltičko more stizati u Njemačku i time joj osigurati opskrbu cjenovno prihvatljivim energentom u razdoblju postupnog odbacivanja ugljena i nuklearne energije.

Plinovod gradi konzorcij predviđen ruskim plinskim divom Gazpromom čiji su zapadni partneri njemački Uniper i BASF-ov Wintershall Dea, britansko-nizozemski Shell, austrijski OMV i francuski Engie.

Dovršetak projekta uključuje postavljanje cijevi na potezu dugom oko 150 kilometara, uključujući 30 kilometara u njemačkom ekonomskom pojasu i 120 kilometara u danskim vodama.