PRIJETNJE SANKCIJAMA

Njemačka neće popustiti u sporu sa SAD-om oko Sjevernog toka 2

28.12.2020 u 12:01

Bionic
Reading

Njemačka vlada ne planira popustiti u sporu sa Sjedinjenim Državama oko plinovoda Sjeverni tok 2, rekao je njemački mininstar vanjskih poslova Heiko Maas za agenciju dpa

Plinovod Sjeverni tok 2 dopremat će ruski plin izravno u Njemačku, najveće gospodarstvo EU-a, preko Baltičkog mora, podsjeća njemačka novinska agencija.

SAD tvrdi da je plinovod prijetnja sigurnosti NATO saveznika u EU budući da povećava njihovu ovisnost o Rusiji. Washington je zato zaprijetio novim sankcijama. Zagovornici projekta pak optužuju SAD da samo želi osigurati bolju poziciju za prodaju vlastitog plina Europi.

Ulazak Joea Bidena u Bijelu kuću 20. siječnja neće donijeti promjene u američkom stavu prema tom pitanju, procjenjuje se, budući da Biden osuđuje projekt Sjeverni tok 2 baš kao i predsjednik na odlasku Donald Trump.

Njemačka želi okrenuti novu stranicu u odnosima s Washingtonom ali želja za novim početkom ne znači da neće biti i spornih točaka, poručuje njemački ministar vanjskih poslova u razgovoru za dpa.

"Njemačka vlada neće promijeniti svoje stajalište o Sjevernom toku 2", naglasio je u razgovoru za dpa njemački ministar vanjskih poslova.

"Ne moramo ni govoriti o europskom suverenitetu, ako on podrazumijeva da ćemo u budućnosti raditi sve što Washington od nas bude tražio", rekao je Maas.

"Važno je da smo usklađeni u središnjim strateškim i geopolitičkim pitanjima, da smo na istoj strani terena", naglasio je njemački ministar vanjskih poslova.