ZAKON O REPREZENTATIVNOSTI

SSSH i HUS: Kukuriku koalicija podmetnula kukavičje jaje

06.06.2012 u 20:45

Bionic
Reading

Čelnici koalicije Saveza samostalnih sindikata (SSSH) i Hrvatske udruge sindikata (HSU) oštro su se danas u Splitu usprotivili prijedlogu zakona o reprezentativnosti, ocijenivši ga 'kukavičjim jajem Kukuriku koalicije'

'Zakonom o reprezentativnosti želi se mijenjati Zakon o radu (ZOR), a usporedo s tim vlada se zaklinje kako oni to ne rade. Ova Vlada na taj način mijenja naše najvrednije stečeno pravo, a to je produžena primjena kolektivnog ugovora', rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel na konferenciji za novinare u Splitu u kojem su se čelnici SSSH i HSU-a sastali s predstavnicima sindikalnih podružnica dalmatinskih županija.

Novosel kaže kako do sada ni jedna vlada nije radila ovo što to radi ova. 'One su kroz Zakon o radu umanjivale radnička prava, ali ovo sada je niski način da se kroz jedan zakon mijenja naš osnovni, Zakon o radu i da nam se mijenja institut zbog kojeg smo 2010. prikupili više od 700.000 potpisa. Sada će se ti potpisi očito morati ponovno aktivirati i mi ćemo od Sabora tražiti da ih izvade', rekao je Novosel.

Podsjetio je da je u lipnju 2010. sadašnji premijer Zoran Milanović stavio potpis za referendum protiv izmjena ZOR-a. Pozivao je sve građane da potpišu, a danas radi isto što je radila i prethodna Vlada, kazao je Novosel i najavio da će sindikati povući sve pravne mehanizme u zemlji i izvan nje kako bi zaštitili radnička prava.

'Bude li potrebe poduzet ćemo i oblike industrijske akcije', rekao je.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević upozorio je na teško stanje u gospodarstvu, posebno u Splitsko-dalmatinskoj županiji čiji je udio u ukupnoj nezaposlenosti 13,7 posto i u kojoj su prosječne plaće za 12,7 posto manje nego u ostatku zemlje. Splitsko-dalmatinska županija, kaže, prednjači i u otvaranju stečajeva u realnom sektoru, proizvodnji, prerađivačkoj industriji, .

'Krajnje je vrijeme da Vlada, koja je dobila povjerenje građana, krene u operativnu razradu zadataka', rekao je Matijašević.

Mrsić: Želimo potaknuti okrupnjavanje sindikata

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila prijedlog zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje, koji ide u Sabor na dva čitanja, a za njegovo donošenje potrebna je apsolutna većina od 77 glasova.

Tim zakonom, koji se neuspješno pokušava donijeti već petnaestak godina, želimo potaknuti konsolidaciju sindikalnog pokreta i okrupnjavanje sindikata, istaknuo je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Podsjetivši kako je u Hrvatskoj od 1,4 milijuna radnika trenutno njih svega 450.000 sindikalno organizirano, Mrsić je napomenuo kako je oko kriterija za reprezentativnost vrlo teško postići konsenzus, pa ako se to ni ovoga puta ne uspije, Vlada će preuzeti odgovornost i donijeti rješenja.

Zakonom se regulira kolektivno pregovaranje te broj članova sindikata i poslodavačkih udruga potrebnih za članstvo u Gospodarsko-socijalnom vijeću, a u posljednji tren je povećan cenzus vezan uz pravo sindikata na sudjelovanje u kolektivnom pregovaranju sa 10 na 20 posto članova od ukupno sindikalno organiziranog članstva, kao i cenzus za strukovne sindikate s 30 na 40 posto.

Također se uređuje pitanje produžene primjene pravnih pravila nakon isteka kolektivnog ugovora, tako da produžena primjena pravila više ne vrijedi neograničeno već samo tri mjeseca nakon isteka ugovora.