BARBARI S KRAVATAMA

Srušili majansku piramidu za građevinski materijal!

Bionic
Reading

Da ljudska pohlepa zakamuflirana u 'poslovne interese' nije pokretač svijeta nego elementarna nepogoda, svjedoči aktualni slučaj iz srednjoameričke države Belizea. Vjerojatno najvažnije arheološko nalazište drevne kulture Maja u toj zemlji ovih je dana devastirala građevinska kompanija kojoj je trebalo materijala za gradnju ceste

Huffington Post javlja da je buldožerima uništena piramida od 30 metara u nalazištu Nohmul, starom najmanje 2.300 godina. 'Vlada osjećaj neopisive nevjerice da bi netko mogao biti tako neuk i bez osjećaja. (...) Kao da te netko udario u želudac, tako je grozno', izjavila je Jaime Awe iz belizeanskog Instituta za arheologiju.

Policija je pokrenula istragu, no zasad nema izvješća o njezinim rezultatima. Nohmul se nalazi na privatnom posjedu, ali je zaštićen zakonom o predhispanskim građevinama. No čini se da osim arheologa malo tko u Belizeu mari za taj zakon. Ta džunglovita državica prepuna je ostataka majanske kulture, ali je drevna baština izložena masovnoj devastaciji, pogotovo posljednjih desetljeća. Još jedan je to primjer kako je građevinsko-developerska mafija,  sa svojim 'razvojnim' projektima koji izjedaju opće dobro, globalni problem.