kosturi u kovčegu

U Meksiku tijekom izgradnje hotela pronađen drevni grob Maja

26.09.2023 u 09:15

Bionic
Reading

Meksički arheolozi iskopali su bogato ukrašene ostatke ljudskog kostura u grobnici koja bi mogla biti stara više od tisuću godina, u području u kojemu radnici dovršavaju izgradnju velikog projekta turističke željeznice, objavio je u ponedjeljak nacionalni institut za antikvitete INAH

Otkriće se dogodilo ovog mjeseca tijekom arheoloških radova koji se izvode usporedo s izgradnjom više milijardi dolara vrijedne turističke željeznice. Cilj je projekta privući turiste na mnoga drevna nalazišta Maja u južnom Meksiku, kao i na obližnja odmarališta poput Cancuna i Tuluma.

Željeznički projekt Maya Train glavni je prioritet gospodarskog razvoja predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora. Najnovije otkriće grobnice dogodilo se tijekom radova na izgradnji hotela u blizini glavnih majanskih ruševina Palenquea u državi Chiapasu, gdje su bila neka od najvećih i najsofisticiranijih urbanih središta drevne civilizacije.

Kosturni ostaci pronađeni su u kamenom kovčegu oko dva kilometra od središta grada, gdje se nalaze visoki hramovi i kompleks palače. Vjerojatno je na tom mjestu bio pokopan elitni stanovnik grada poznatog među drevnim Majama kao Lakamha, što na majanskom znači Velika Voda.

U kovčegu su bile i tri keramičke posude, ukrasi za uši i par perlica od zelenog kamena. INAH navodi da je osoba bila pokopana licem prema gore, glavom okrenutom prema sjeveru, dodajući da su potrebni daljnji testovi za određivanje točne dobi i drugih obilježja. Znanstvenici drevnim Majama pripisuju velika postignuća u umjetnosti, arhitekturi, astronomiji i pisanju.

Grad Palenque svoj je vrhunac doživio u 7. stoljeću., ali je napušten već negdje krajem 8. stoljeća. Od 1987. nalazi se na UNESCO-vu popisu svjetske kulturne baštine.