NEREDI U BEOGRADU

Srpski studenti zbog školarina štrajkaju glađu

30.11.2010 u 14:11

Bionic
Reading

Kako javlja srbijanski dnevnik Blic, studenti Beogradskog sveučilišta i Fakulteta primijenjene umjetnosti odlučili su radikalizirati svoje višednevne prosvjede protiv obrazovne politike tamošnje vlade. Odlučni da ustraju, nekoliko stotina akademaca je donijelo šatore, pokrivače, lance te sjelo na ulicu i pločnik blokirajući promet, dok se njih pedesetak odlučilo i na gladovanje

Jedan student je povrijeđen jer mu je automobil prešao preko stopala, dok je drugi priveden u policiju.

Ni poslije nekoliko sati protesta nitko od nadležnih nije primio studente na razgovor, zbog čega su neki od njih odlučili ostati i tijekom noći. Studenti su se okupili u 10.30 sati s parolom 'U minut do 12', najprije na platou ispred Filozofskog fakulteta, odakle su Ulicom kralja Milana krenuli prema zgradi Vlade Srbije.

Međutim, nekolicina studenata je neplanirano blokirala dio Nemanjine ulice, a zatim je došlo i do dva incidenta. Najprije je vozač automobila prešao preko stopala studentu Visoke elektrotehničke škole.

Mladić je iz revolta udario u prednje automobilsko staklo i razbio ga. Povrijeđeni mladić je prevezen na ortopediju na Banjici, a Nemanjina ulica je u kasnijim popodnevnim satima otvorena za promet.

Predstavnica studenata Mia Popović rekla je da nije bilo planirano ni najavljeno blokiranje ulica, ali su oni koji misle da će to pomoći izašli na kolnik. 'Zbog dva incidenta predstavnik Vlade nam je rekao da će nas četvero pregovarača osjetiti sankcije', otkrila je Popović kako se studentima prijeti.

'Spremna sam sjediti ovdje i cijelu noć, i još nekoliko dana gladovati. Studenti Fakulteta primijenjenih umjetnosti su u najgoroj poziciji budući da nismo oslobođeni nijednog dijela školarine od 200.000 dinara, a država nam duguje i za prethodnu godinu. Svi imamo 60 bodova i prosjek oko devet, ali izgleda da to nije dovoljno. Moja majka je samohrani roditelj i zaista nema novca da mjesečno plaća ratu od 37.500 dinara, koja je u visini njene mjesečne plaće. Mi ne štrajkamo glađu iz hira, već zato što zaista mnogi od nas nemaju novca da plate školarine', objasnila je svoje razloge za sudjelovanje u štrajku glađu za Blic studentica Vesna Đoković.

Studenti su predali zahtjev Ministarstvu prosvjete za oslobođenje od visokih školarina, ali su dobili negativan odgovor. Ministar Žarko Obradović poručio je da nema novca za ispunjavanje studentskih zahtjeva.