UKIDANJE IZBJEGLIČKOG STATUSA

Srpski demokratski forum proziva Vladu i UNHCR

24.09.2013 u 13:27

Bionic
Reading

Srpski demokratski forum upozorava da se UNHCR i Vlada Republike Hrvatske, prijedlogom ukidanja izbjegličkog statusa za građane RH koji su tokom rata izbjegli iz Hrvatske, nastoje osloboditi preuzetih obveza, a da izbjeglički problem i dalje nije riješen

Izbjeglički problem ne može se smatrati riješenim u uvjetima kad su se u RH vratili uglavnom izbjegli građani starije dobi (prosjek povratnika je 59 godina starosti), koji više nisu radno aktivni, a velika većina mladih se nije vratila, upozorava Srpski demokratski forum. Ističu da se proces povratka ne može smatrati uspješno završenim u uvjetima kad područja, koja su u Hrvatskoj bila zahvaćena ratom, danas imaju samo polovinu predratnog stanovništva i trećinu radnih mjesta.

SDF konstatira da UNHCR nastoji okončati svoje operacije u regiji, pa mu je u interesu zatvoriti izbjegličko pitanje u Hrvatskoj, a Vlada RH nastoji stvoriti privid da su političke obveze Hrvatske, vezane uz regionalnu suradnju i povratak svih izbjeglih u svoje domove, definitivno ispunjene. Europskim državama odgovara ukidanje izbjegličkog statusa izbjeglima iz RH, jer se time rasterećuju njihovi socijalni fondovi, napominje SDF.

Prozivaju sve dosadašnje hrvatske vlade da su dosad promovirale useljavanje na štetu povratka te primjenjivale dvostruke standarde u rješavanju izbjegličkog pitanja.

'Tako je i sadašnja vlada posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o PPDS-u zacementirala višegodišnju diskriminacijsku politiku prema srpskim izbjeglicama, a prijedlogom o ukidanju izbjegličkoj statusa za izbjegle Srbe armirala njihov položaj kao kolektiviteta koji nije imao jednake uvjete i realne šanse za održivi povratak i kvalitetnu integraciju u hrvatsko društvo', poručuju.

SDF podsjeća da je objavio Platformu o demografskoj obnovi Srba u Hrvatskoj u kojoj je predlagao mjere ekonomske i socijalne integracije povratnika, uklanjanje barijera povratku te stvaranje ekonomskih pretpostavki za povratak radno-aktivnog stanovništva. No napominju da unatoč nastojanjima i pozornosti javnosti, što ih je Platforma izazvala, niti jedna od mjera predloženih u tom dokumentu dosada nije provedena, a demografsko i ekonomsko stanje srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj do danas ni na koji način nije unaprijeđeno.

SDF poziva i Vladu Republike Hrvatske i UNHCR da odustanu od ukidanja izbjegličkog statusa izbjeglima iz Hrvatske, i to tako dugo dok se ne stvore preduvjeti za održivi povratak i dok se ne pokažu barem prvi rezultati provođenja konzistentne javne politike demografske obnove srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj.