ana gligić

Srpska epidemiologinja: 'Cjepivo nije kraj korone, a Hrvatskoj sad sezona dolazi na naplatu'

16.10.2020 u 07:54

Bionic
Reading

Doktorica Ana Gligić čuvena je srpska virologinja, koja se proslavila suzbijanjem epidemije velikih boginja 70-ih u bivšoj Jugoslaviji. I tada smo imali karantenu, i tada su se pratili kontakti, i tada je postojao stožer koji se zvao štab, i tada su se nosile maske. Ali tada je postojalo cjepivo, a nisu postojali antivakseri, pa je bolest svladana nakon tri mjeseca, i nakon što je u Hrvatskoj umrlo, barem je to bila službena brojka - 40 ljudi. Za Direkt je s legendarnom doktoricom razgovarala novinarka N1 Srbije Marija Komazec

Kazala je da zbog velikog broja faktora raste broj zaraženih diljem Europe.

'Na prvome mjestu zbog osobina virusa. Ovaj virus se praktično prenosi na sve moguće načine i još nemamo samo dokaza da se prenosi hranom. Drugo, on se suprotno svim poznatim virusima sa kojima smo radili u sredini održava danima. To je razlog što ga možemo dobiti i putem zraka i direktno preko kapljica, diranjem predmeta na koje se netko iskašljao. On je toliko kotagiozan da ja u svom četrdesetogodišnjem radu ne poznajem takav virus', kazala je Gligić, prenosi RTL.

Smatra da pogrešno radimo to što se ne držimo mjera.

'Nije dovoljno nositi masku. Maske služe da zadrže kapljice. Virus kroz masku može proći', kazala je i dodala da se mjera pridržavamo samo tamo gdje moramo. Smatra kako bi maske morali nositi i na ulici, a ne samo u zatvorenim prostorima.

'Ovo traje predugo'

Odgovorila je i na pitanje zašto smatra da se ljudi opiru nošenju maski.

'Ovo traje predugo. Građanima je dozlogrdilo. Znaju da je teško otići u bolnicu i znaju da se može i umrijeti od ovog virusa. No, mortalitet nije tako visok od ovoga virusa, to ne zabrinjava. A državu jako brine gdje će smjestiti sve te pacijente jer država ne može podnijeti ovaj veliki broj kontakata koje ima', kazala je.

  • +20
Rekordan broj zaraženih koronavirusom - građani većinom nose maske i na otvorenome Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Smatra da pronalazak cjepiva neće značiti i kraj koronavirusa.

'On ima zadatak da zaustavi pandemiju i epidemiju, svede pojavu oboljenja na najmanju moguću mjeru i da nam da vremena da razmislimo što ćemo dalje', rekla je i dodala da je potrebno klasično cjepivo koje će štititi na duže vrijeme, dok cjepiva koja se sada rade one koje će davati imunitet do dvije godine.

'To je nešto slično gripi i zato se svake dvije godine cjepimo protiv gripe. No, postoji i mogućnost da se u cirkulaciji ne nalazi samo jedna korona', rekla je.

Treba li se Hrvatska zatvoriti?

Na pitanje treba li se Hrvatska zatvoriti kafiće i restorane jer posljednjih dana imamo i više od 700 novozaraženih, odgovorila je da je to odluka koju mora donijeti Hrvatska.

'Hrvatska je imala sreću ili nesreću što je otvorila sezonu i primili veliki broj gostiju. Svatko tko je otišao na Jadran, otišao se provesti i nije sjedio u sobi nego je imao kontakte i veselio se. I sada dolazi naplata', rekla je.

Naglasila je da je epidemija velikih boginja bila jedna od epidemija koje su najbrže suzbijene.

'U prošlom stoljeću je od velikih boginja umrlo 500 milijuna ljudi', kazala je i dodala je da su se zbog programa Svjetske zdravstvene organizacije one iskorijenile.

'To ne znači da smo je zauvijek zaključali jer se porijeklo velikih boginja ne zna. Za koronu se zna', kazala je.