upozorenje

Srića: I za zdravu osobu bi moglo biti kobno ako oboli od gripe i Covida

24.09.2020 u 10:51

Bionic
Reading

Pulmolog Saša Srića smatra da će se zbog sezone gripe - početi preklapati simptomi gripe i koronavirusa. Kaže kako je jako bitno da se cijepe naši stariji sugrađani, kronični pacijenti, onkološki pacijenti, kao i transplantirani te zdravstveni radnici. Dodaje i kako je jako važno osigurati dovoljnu količinu cjepiva.

'Cjepivo nije obavezno, ali je svakako preporučljivo. Mislim da bi i za zdravu osobu moglo kobno završiti da paralelno oboli od gripe i covida', upozorava pulmolog Srića.

Gripa kreće krajem 11. mjeseca najranije, a sezona traje od 12. mjeseca do veljače ili ožujka.

"Krajem listopada bi trebalo početi. Cijepiti se treba svakako tri tjedna do mjesec dana da bi cjepivo moglo imati učinak i kako bismo zaštićeniji ušli u sezonu gripe, ističe Srića za N1.

Pojasnio je i koje su razlike u simptomima između koronavirusa i gripe te kako se prenose.

'Covid i gripa prije svega se prenose kapljičnim putem. Način širenja zaraze je sličan, dosad se pokazalo da se Covid širi brže i efikasnije. Simptomi gripe i covida će se preklapati i to nas brine', upozorio je.

No neke razlike postoje. 'Gripa često počinje puno naglije. Ona počinje s jednim upornim kašljem, bolom u mišićima i razvija se puno intenzivnije, dok Covid u gotovo 99,9 posto kreće (osim naravno asimptomatskih bolesti) razvija prvo povišenu tjelesnu temperaturu nakon koje slijede respiratorni simptomi kao što su kašalj, kratkoća daha. Kod Covida također dolazi do simptoma gubitka mirisa", pojasnio je.

Kao važno pitanje ističe i problem nedostatka medicinskog kadra - liječnika i medicinskih sestara. Često se govori o respiratorima i bolničkim krevetima, što jest bitno pitanje, ističe Srića, ali i upozorava:

'Ali pitanje je i bolničkog osoblja, kojega ima sve manje.'