neizvjesna jesen

Pulmolog Srića objasnio kako razlikovati gripu od koronavirusa

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 21.09.2020 11:52
  • Objavljeno 21.09.2020 u 11:16
Saša Srića

Saša Srića

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Pulmolog Saša Srića izjavio je u HRT-ovom Studiju 4 da se ne može reći kakva će biti situacija s koronavirusom na jesen. To je vrijeme u kojem očekujemo da će se pojaviti i sezonski virusi, gripa te bakterijske upale pluća, kazao je i dodao da 'nas zapravo čeka neizvjesna jesen'

'Broj zaraženih u Hrvatskoj ne opada. U predjesenskom razdoblju brojke bi trebale najmanje za upola padati kako bismo ostvarili relativno zadovoljavajuću epidemiološku sliku u narednom razdoblju', kazao je Srića za HRT.

Smatra da bi povećani broj zaraženih doveo u pitanje opstanak zdravstvenog sustava.

Govoreći o mogućem smanjenju broja dana koje bi osoba mogla provesti u samoizolaciji, kazao je da je tu riječ o odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite. 'Vjerujem da su epidemiolozi to dobro proučili i donijeli odluku za koju smatraju da je najbolja. Moja procjena je bila da je trebalo zadržati jednak broj dana kao što je bilo do sada, ali je odluka da će broj dana u samoizolaciji biti 10. Nakon toga, kada se povuku simptomi koronavirusa, neće se morati ići na dodatno testiranje jer se smatra da takvi pacijenti nakon povlačenja simptoma više nisu zarazni za okolinu', kazao je Srića.

Simptomi gripe i koronavirusa su relativno slični, uz neke razlike, tvrdi Srića i pojašnjava da je temperatura prvi znak koronavirusa, a gripa kreće s kašljem. 'Pozivam starije pacijente, kronične bolesnike, onkološke pacijente da se svakako cijepe protiv gripe. Dobiti istodobno Covid-19 i gripu moglo bi biti kobno i za zdravu, mlađu populaciju. Mortalitet nije visok, ali je pitanje što nas čeka u nadolazećem periodu i kakva će klinička slika biti upravo zbog nepredvidivosti virusa', kazao je Srića.

Na pitanje je li nošenje maski u radnom prostoru dovoljno jamstvo da se nećemo zaraziti, pulmolog Srića kaže da je maska zaštita i za zaražene i za one koji bi mogli biti potencijalno zaraženi. Smatra da bi nošenje maski trebala postati obveza te dodaje da su one zaštita ako se redovito mijenjaju.

'Kada bi došlo do eventualne zaraze, oni koji imaju masku, imali bi i bitno manju koncentraciju čestica virusa', dodaje.

Kazao je i da rukavice nisu nužne, ali se ne treba prakticirati rukovanje te dodaje da je obavezno redovito pranje ruku i dezinfekcija.

Za posljedice koronavirusa kaže da mogu biti trajne. 'Mnogi pacijenti koji prežive se i oporave, a kod dijela pacijenata može se razviti kronična plućna fibroza koja može ostaviti trajne posljedice. To su kroničan kašalj, slabija tolerancija napora, otežano disanje. Takav broj pacijenata je mali, ali se ne treba dovesti u takvu situaciju', kazao je.

Govorio je i o situaciji u SDP-u, za koju kaže da ondje traju podjele i previranja. Bio je član te stranke, ali je izašao jer smatra da je SDP izgubio socijaldemokratsku nit.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!