IRANSKI BLAGDAN

Sretna vam nova 1392. godina!

21.03.2013 u 14:56

Bionic
Reading

Novruz je tradicionalna iranska proslava nove godine, a slave ga i drugi narodi usko vezani uz iransku kulturu. Novruz označava prvi dan proljeća i početak godine prema iranskom kalendaru, a počinje proljetnim ekvinocijem. Obilježavanje Novruza datira prije islamskog razdoblja, a korijene vuče još iz doba antičkog Irana i slavi se već preko tri tisuće godina. Premda se u Iranu koristi solarni kalendar, godine se broje po hidžri ili islamskom kalendaru. Kao početak, nulta godina, uzima se 622. godina, kada je Muhamed prešao iz Meke u Medinu, tako da su danas Iranci proslavili početak nove 1392. AP (Anno Persico)

Novruz je jedna od najvećih svečanosti u Iranu, a u prijevodu bi doslovno značio 'novi dan'.

Proslava Novruza traje 13 dana, a mjesec ili dva prije nove godine Iranci počinju s generalnim čišćenjem svojih domova. Taj posao obavljaju svi zajedno, i muškarci i žene, mladi i stari. Također kupuju novu odjeću, hranu i poslastice te se tako pripremaju za proslavu tog velikog praznika.

'Haft sin' je naziv za novogodišnju trpezu. Radi se o odabranoj iranskoj hrani koja se stavlja na stol sat prije dolaska nove godine i ne sklanja se tijekom trinaest prazničnih dana. Nju čini sedam stvari koje počinju slovom 's', zbog čega se i zove 'sedam S', a svaka ima određenu simboliku.

Na trpezu se iznose ogledalo (pravda, istinitost i jasnoća), voda (čistoća i jasnost), zlatna ribica (čista i dozvoljena sahrana), svijeća (dug život), pšenica (sadnja) te obojana jaja (ljudi i plodnost), koja se u trenutku dolaska nove godine zavrte na ogledalu i tako se dočara kruženje Zemlje i protok godine.

Novruz se službeno slavi i u Afganistanu, Azerbajdžanu, Kirgistanu, Turskoj, Turkmenistanu i Pakistanu, a obilježava se i u dijelovima Indije i Kine te na Kosovu i u Albaniji.

Novruz je proslavljen uz tradicionalnu iransku glazbu, hranu i poeziju i u Zagrebu, u Muzeju suvremene umjetnosti, u organizaciji Veleposlanstva Islamske Republike Iran. Na proslavi su sudjelovali brojni Iranci i prijatelji Irana.

'Iran je svjetski nositelj multikulturne civilizacije. Perzijska je kultura jedna od najbogatijih kultura na svijetu. Slavlje Novruza ima tisućljetnu tradiciju i za ovakvu proslavu dugujemo mnogim generacijama koje su solidarno napornim radom, hrabrošću i mudrošću čuvale našu kulturnu baštinu i dignitet. Novruz je praznik prirode, ali i mira i prijateljstva, i povod je da se prijateljstvo osnaži i poveže ljude i narode', kazali su u svojoj čestitki iz Veleposlanstva Islamske Republike Iran i naglasili da Novruz promovira vrijednosti mira i solidarnosti između generacija i unutar obitelji, ali i pomirbi i vrijednosti susjedstva, te tako pridonosi kulturalnoj raznolikosti naroda i zajednica, zbog čega je Novruz upisan na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine 2010. godine.

Novruz u Zagrebu