MARKIĆ ZA REUTERS

'Sretna sam jer nijedna vlada neće moći legalizirati gay brak'

02.12.2013 u 14:37

Bionic
Reading

Hrvati su nadmoćnom većinom glasovali u prilog inicijative, koju su pokrenule skupine bliske Katoličkoj crkvi, da se u Ustav uvrsti definicija da je brak zajednica muškarca i žene, javlja Reuters. Inicijativa se našla na udaru kritike da želi diskriminirati homoseksualce

Gotovo 66 posto onih koji su izišli na referendum u novoj članici Europske unije podržalo je inicijativu. Vladajući socijaldemokrati protivili su se referendumskom zahtjevu, ali krajnji ishod nije iznenađenje u konzervativnoj zemlji u kojoj se 90 posto populacije izjašnjava kao katolici. Crkva je, navodi Reuters, svesrdno podupirala inicijativu koja je tražila da se definicija braka uvrsti u Ustav kako bi se status mogao promijeniti samo dvotrećinskom većinom u parlamentu. 'Sretna sam jer odsad nijedna buduća vlada neće moći legalizirati gay brak', izjavila je za Reuters Željka Markić, vođa inicijative 'U ime obitelji'.

Kritičari poručuju da Hrvatska sada dijeli ustavnu definiciju braka sa zemljama poput Bjelorusije, Poljske, Moldavije, Bugarske, Crne Gore i Srbije gdje je netolerancija protiv istospolnih zajednica raširena. Premijer Zoran Milanović je referendum nazvao 'tužnim i besmislenim' i kazao da će Vlada ubrzo donijeti zakon koji će istospolnim parovima donijeti više prava. I dok su parade ponosa postale rutina u Hrvatskoj, istospolni parovi će se još morati suočiti s brojnim izazovima. Oporbeni konzervativni HDZ je podržao referendumsku inicijativu. Neki analitičari smatraju da je ovo početak konzervativnog udara na sve nepopularniju vlast, koja nije uspjela oživjeti zamrlu ekonomiju.