CHAVEZ ČESTITAO VENEZUELI

'Sretan rođendan, draga domovino'

05.07.2011 u 19:39

Bionic
Reading

Venezuela je u utorak obilježila 200. obljetnicu neovisnosti, a u proslavi je iz svoje palače sudjelovao i predsjednik Hugo Chavez koji se vratio s Kube nakon operacije karcinoma koja mu je uzela dosta snage, ali ne i prkosa

'Sretan rođendan, draga domovino', poručio je Chavez (56) na Twitteru dok su ministri u njegovoj vladi predvodili svečanost obilježavanja dva stoljeća od oslobođenja od španjolske kolonijalne vlasti.

Iako je na povratku u zemlju Chavez obećao da će dobiti bitku s bolešću, u toj zemlji ipak vlada zabrinutost zbog mogućeg političkog kaosa u slučaju komplikacija s bolesti jer ni među saveznicima ni među političkim protivnicima ne postoji osoba koja bi mogla naslijediti karizmatičnog vođu koji dominira Venezuelom već 12 godina.

U posjet prijatelju, koji se naziva nasljednikom junaka venezuelske borbe za neovisnost Simona Bolivara, i na proslavu bi tijekom dana trebali stići Chavezovi ljevičarski istomišljenici - Evo Morales iz Bolivije, Jose Mujica iz Paragvaja i Fernando Lugo iz Paragvaja, kojem su i samom prošle godine otkrili rak.

U Caracasu je najavljena vojna parada s tenkovima i borbenim zrakoplovima, a diljem zemlje se održavaju ulične svečanosti.