ZAPAD ZABRINUT

Srdoč u SAD-u o pola milijuna nezakonitih birača

19.10.2011 u 15:59

Bionic
Reading

Nataša Srdoč, predsjednica stranke Hrvatska 21, u Washingtonu je predstavnike 'think tanka' i medija upozorila na problem biračkih popisa u Hrvatskoj koje hrvatska Vlada i državno izborno povjerenstvo ignoriraju

'Ovaj užasan i bijedan čin od 550,000 nezakonitih birača koji su odredili hrvatske izbore u prošlosti ne može se više tolerirati! Dodatno nepoštivanje Zakona o izborima i ignoriranje drastične razlike u broju glasova između izbornih jedinica u Vladi i Ustavnom sudu upućuju na samovladu i nepostojanje vladavine prava u Hrvatskoj', rekla je Srdoč.

Ističe da postoji velika zabrinutost 'nedostacima hrvatske demokracije' te da su euroatlanske institucije i EU uložili znatna sredstva u razvoj demokratskih procesa, no bez rezultata, smatra Srdoč.

Problem nije samo u dvostrukom glasanju koje se odvija u Hrvatskoj na dan izbora, već se stvarna podvala događa u periodu koji prethodi izborima, smatraju stručnjaci koji prate izbore u nedemokratskim zemljama.

Jedan od susreta s izabranim predstavnicima uključuje strateški posjet američkom Senatoru Sessionsu koji je posjetio Hrvatsku u lipnju 2011.

'Lideri iz Washingtona predložili su nezavisne promatrače koji će ocijeniti proces i prozvati hrvatske izbore ništavnim i nevažećima ukoliko se biračke liste ne očiste prije izbora', stoji u priopćenju Hrvatske 21. stoljeća.