ZBOG STEPINCA

Srbija u prosvjednoj noti Hrvatsku optužuje za rehabilitaciju ustaša i NDH

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 26.07.2016 21:00
  • Objavljeno 26.07.2016 u 21:00
Ivica Dačić

Ivica Dačić

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Hrvatskom veleposlaniku u Beogradu Gordanu Markotiću u utorak je uručena nota srbijanskog ministarstva vanjskih poslova u kojoj se najoštrije prosvjeduje zbog poništenja osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu, što službeni Beograd smatra rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH, te podsjeća da UN i EU izričito zabranjuju restauraciju fašizma i fašistoidnih ideologija.

Republika Srbija užasnuta je rehabilitacijom nacističke ustaške NDH. Stepinčeve riječi na Uskrs 1941. godine da je 'NDH stvorena Božjom milošću, mudrim i požrtvovanim radom Poglavnika (Pavelića) i ustaškog pokreta te voljom naših saveznika (Hitlera i Mussolinija)', kao i da je 'NDH najznamenitiji događaj u životu hrvatskog naroda', najbolje govore i o Stepincu i o onima koji ga rehabilitiraju", navodi se u prosvjednoj noti upućenoj Hrvatskoj.

Kako je ocijenjeno, Vlada Republike Hrvatske i hrvatski državni organi, svojim javnim nastupima i priopćenjima te odlukom o poništenju presude nadbiskupu Stepincu, koju je direktor Centra 'Simon Wiesenthal' iz Jeruzalema Efraim Zuroff nazvao sramnom, "daju izravno podršku onim snagama u Hrvatskoj, koje su protiv pomirenja i stabilnosti u regiji i koje zastupaju poglede na svijet suprotne osnovnim civilizacijskim tekovinama kao i temeljima na kojima su uspostavljene UN i EU".

Dalje se navodi da "rehabilitiranje vikara genocidnog režima NDH, čiji su 'svećenici' i 'časne sestre' bili zapovjednici koncentracijskih logora Jasenovac i Jastrebarsko koji je na suđenju poslije Drugog svjetskog rata cinično branio nasilno prevođenje više od 200.000 Srba iz Hrvatske u katoličanstvo riječima da 'nije riječ o pokrštavanju, već o vjerskom prijelazu', stvara klimu i raspoloženje koji rezultiraju napadima na Srbe". Kao primjer napada na Srbe navode se grafiti "poput onih u SPC u Rajevom selu kod Gunje: „ovo je NDH“, „metak u lubanju, to je najbolje Srbinu“.

U prosvjednoj noti srbijanski MVP "izražava zabrinutost zbog antisrpskog raspoloženja koje je prisutno u RH i posljednjih se godina nesmetano razvija s jasnom tendencijom eskalacije" te navodi kako je veliki broj etnički motiviranih incidenata u kojima su žrtve Srbi. U noti se tvrdi da je samo ove godine u Hrvatskoj registrirano 26 incidenata i slučajeva govora mržnje prema Srbima te da je za to odgovorna država Hrvatska koja "ne kažnjava počinitelje incidenata, ne izlaže ih javnoj osudi, niti izražava potrebnu brigu prema žrtvama".

"Posebnu zabrinutost MSP RS izražava zbog toleriranja i nekažnjavanja osoba koje kontinuirano u javnosti afirmiraju ustaški pozdrav 'Za dom spremni'", istaknuto je u prosvjednoj noti srbijanskog ministarstva.

Istodobno, u noti se ističe kako Srbija smatra da se dobrosusjedski odnosi s Hrvatskom trebaju razvijati "na poštovanju temelja i tekovina antifašističke Europe, nastalih poslije 2. svjetskog rata, koji su ugrađeni u europske integracijske dokumente" te se poručuje da će se Srbija uvijek "protiviti društvenim pokretima i pojavama koji glorificiraju i koriste simbole po kojima su karakteristični nacizam i fašizam", koje su narodi posvećeni slobodi i antifašizmu pobijedili 9. svibnja 1945. godine.

Uz prosvjednu notu Radiotelevizija Srbije prenosi i izjavu šefa diplomacije Ivice Dačića koji je, na pitanje o tome što će se dogoditi ako Hrvatska ne prihvati notu, kazao da je nota "samo forma" te da je njena bit da bude objavljena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!