TADIĆ SMIRUJE TENZIJE

'Srbija se neće mješati u unutarnje odnose Crne Gore'

16.03.2011 u 21:51

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u srijedu je, otvarajući u društvu crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića konzulat Srbije u Herceg Novom, izjavio da se Srbija neće miješati u unutarnje odnose u Crnoj Gori i time pokušao smanjiti napetosti koje su se javile zbog strategije srbijanske vlade o odnosima sa Srbima u susjednim državama

Srbija se "nema pravo miješati u unutarnje stvari Crne Gore", izjavio je Tadić a prenose srbijanski mediji.

Prema njegovim riječima, jedino građani Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske mogu definirati vlastite ustave i odrediti pravo na konstitutivnost naroda.

Posjet srbijanskog predsjednika Crnoj Gori dolazi nakon novog zahlađenja odnosa između dvije zemlje i oštrog prosvjeda crnogorske vlade zbog donošenja startegije srbijanske vlade o Srbima u dijaspori i "regiji", što je Podgorica ocijenila kao miješanje Beograda u njezine unutarnje odnose.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović, koji je nazočio otvaranju konzulata, izjavio je da je njegova država zadovoljna zbog toga što je u dokumentu srbijanske vlade o strategiji odnosa sa Srbima u susjednim državama izbrisana prvotna formulacija o težnji da Srbi u Crnoj Gori dobiju status konstitutivnog naroda.

Ta je formulacija, prema Vujanovićevim riječima kako ga prenose srbijanski mediji, "vrijeđala ustavni ustroj Crne Gore".

U Crnoj Gori se javilo i nezadovoljstvo zbog otvaranja konzulata uoči najavljenog popisa pučanstva u Crnoj Gori, ali dvojica predsjednika nisu komentirala to pitanje.

“Konzulat će biti od koristi građanima Herceg Novog i čitave Boke, kao i mnogim turistima iz Srbije koji će posjećivati Crnu Goru”, kazao je Tadić

Tadić je rekao da “odnosi Crne Gore i Srbije napreduju korak po korak”, te je zanijekao da se Srbija umiješala u unutrašnje odnose u Crnoj Gori, podsjećajući da je sporni dio o konstututivnosti koji je u suprotnosti sa crnogorskim ustavom izbačen iz strategije, dodajući kako je “Crna Gora divna država”.

“Prije nego što postanemo članica EU, trebamo iskoristiti sve potencijale međusobne suradnje”, poručio je Tadić