EUROPSKE INTEGRACIJE

Srbija pozdravila ratifikaciju SSP-a

19.01.2011 u 21:44

Bionic
Reading

Ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom u Europskom parlamentu, u srijedu su pozdravili najviši srbijanski politički dužnosnici, stručnjaci i dio oporbe, ocjenjujući ju značajnim za europske integracije, a među oporbenim strankama bilo je i pojedinih negativnih reakcija na ratifikaciju

U izjavama dužnosnika i stručnjaka, koje prenose elektronički mediji u Beogradu, ocjenjuje se kako je ratifikacija SSP-a poticaj daljim aktivnostima Srbije prema članstvu u Europskoj uniji (EU) te ukazuje kako joj na tom putu čeka još dosta posla.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić istaknuo je važnost ratifikacije SSP-a u EP, naglasivši kako je to veoma važan korak u pridruživanju Srbije EU, priopćio je Tadićev ured.

Predsjednik srbijanske vlade Mirko Cvetković ocjenio je, kako prenose mediji, da će ratifikacija utjecati da sporazum ratificiraju i zemlje članice Unije koje to do sada nisu učinile.

Predsjednica srbijanskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović ratifikaciju SSP-a ocijenila je priznanjem Srbiji za njezine napore na putu prema EU, a ratifikaciju su pozdravili i zastupnici parlamentarnih stranaka vladajuće koalicije.

Oporbena Liberalno demokratska stranka Čedomira Jovanovića smatra kako je ratifikacija 'dobra i ohrabrujuća vijest i stajalište koje treba veoma cijeniti'.

Najveća oporbena Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića priopćila je kako je ratifikacija SSP-a dobar signal za Srbiju, ali da Srbija ne smije biti zadovoljna stalnim očekivanjem da će netko drugi raditi za njezine interese, “dok naša država ne poduzima ništa, ili čini veoma malo kako bi napredovala“.

Predsjednik zastupničkog kluba Srpske radikalne stranke Dragan Todorović ratifikaciju je ocijenio lošom za Srbiju, ustvrdivši kako joj to neće donijeti apsolutno ništa.

Europski parlament u srijedu je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu ratificirao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom i izglasao rezoluciju o napretku te zemlje.