RATNI ZLOČINI U HRVATSKOJ

Srbija: Potvrđena presuda Trbojeviću

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.12.2009 21:51
  • Objavljeno 04.12.2009 u 21:47
Specijalnu sud za ratne zločine u beogradu beograd

Specijalnu sud za ratne zločine u beogradu beograd

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Glibušić

Srbijanski vrhovni sud u petak je objavio da je, kao neutemeljene, odbio žalbe srbijanskog tužitelja za ratne zločine te okrivljenog Bore Trbojevića i potvrdio presudu okružnog suda u Beogradu kojom je Trbojević osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Hrvatskoj 1991.

Vrhovni je sud ocijenio da prvostupanjska presuda ne sadrži bitne povrede odredaba kaznenog postupka niti kaznenog zakona, o kojima drugostupanjski sud vodi računa po službenoj dužnosti.

Po ocjeni vrhovnog suda, prvostupanjski sud pravilno je i potpuno utvrdio sve presudne činjenice, o čemu je u osporavanoj presudi dao pravilne razloge te pravilno odmjerio kaznu okrivljenome.

Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu 27. svibnja 2009. osudilo je Boru Trbojevića (50) na deset godina zatvora zbog zločina nad hrvatskim civilima u općini Grubišnom Polju u Hrvatskoj tijekom 1991.

U obrazloženju presude predsjednica sudskog vijeća Snežana Garotić Nikolić tada je kazala da su prilikom odmjeravanja kazne uzete u obzir olakotne i otegotne okolnosti i da kaznu od deset godina sud smatra nužnom.

Ona je rekla da je, temeljem iskaza velikog broja saslušanih svjedoka, nesumnjivo utvrđeno da je Trbojević, kao pripadnik 'Bilogorskog odreda' sudjelovao u uzimanju talaca, razdvajanju muškaraca i žena, kao i u ubojstvu civila u podrumu škole u Velikoj Peratovici gdje su civili bili zatvoreni.

Tijekom postupka koji je trajao osam mjeseci, po njezinim riječima, utvrđeno je da je Trbojević kriv za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selima Velikoj Peratovici i Topolovici u razdoblju od kraja kolovoza do kraja listopada 1991. godine.

Suđenje je počelo 26. rujna 2008. pošto je, temeljem sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, državno odvjetništvo Republike Hrvatske ustupilo 'slučaj Trbojević' srbijanskom tužiteljstvu za ratne zločine.

Događaji u selima Topolovici i Velikoj Peratovici, koji se Trbojeviću stavljaju na teret, bili su predmet kaznenog postupka pred županijskim sudom u Bjelovaru 1993., gdje je Trbojević u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi