ZABRANA PRIDEA

Srbija pala na civilizacijskom testu

Gay Pride Beograd

Gay Pride Beograd

Izvor: Sipa Press / Autor: JOVANOV/SIPA

Iako održavanje Gay pridea u Beogradu ne predstavlja uvjet za daljnje približavanje Srbije Europskoj uniji, EU zabrinjava nesposobnost srbijanskih vlasti da osiguraju poštivanje osnovnih ljudskih prava

Europski dužnosnici sa žaljenjem su primili vijest o ponovnoj zabrani Parade ponosa u Beogradu. Ocjenjuje se da se time dovodi u pitanje vladavina prava u Srbiji, odnosno spremnost srpskih vlasti da jamče osnovna ljudska prava svih svojih građana, piše Deutsche Welle.

Upravo je stabilnost institucija koje osiguravaju demokraciju, pravnu državu, poštivanje ljudskih prava i manjina, navedena kao jedan od kopenhaških kriterija, odnosno kriterija za pridruživanje EU-u.

'Povjerenik za proširenje Štefan Fuele traži od zemalja kandidata za članstvo da u potpunosti prihvate takve vrijednosti koje se nalaze i u samom temelju EU-a. Fuele osuđuje zastrašivanja i prijetnje ekstremističkih organizacija u Srbiji upućene organizatorima Parade i žali što su one i njihova procjena bile razlog otkazivanja Parade zbog sigurnosnih uvjeta', izjavo je Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje.

Pitanje sigurnosti ili političke volje

U Bruxellesu, koji je do posljednjeg trenutka slao poruke ohrabrenja i podrške održavanju ovogodišnjeg Pridea u Beogradu, uz nadu da bi u subotu mogao čestitati Srbiji i njezinim vlastima na položenom, kako kaže izvjestitelj EP-a za Srbiju Jelko Kacin, 'civilizacijskom izazovu', sad se navodi da u Srbiji postoji i dalje 'problem u društvu' gdje jedna grupa prijetnjom nasiljem može onemogućiti ostvarivanje prava drugih.

I dok premijer Srbije naglašava da se zabranom Pridea ne narušavaju prava već štite sigurnost i životi, izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju drugačijeg je mišljenja: 'Ja imam puno povjerenje u snage reda i policije. Oni mogu osigurati bilo koju utakmicu, a kamoli jednu šetnju u kojoj treba napraviti 970 koraka.'

Pride nije uvjet, ali je poštivanje ljudskih prava

Među europskim analitičarima ima onih koji podsjećaju na to da ako postoji stvarna opasnost od nemira, zabrane okupljanja mogu biti opravdane. Europski dužnosnici ocjenjuju da se ne smije dopustiti onima koji promoviraju nasilje da uspiju u tomu.

'Povjerenik za proširenje očekuje da srpske vlasti istraže ove prijetnje i krivce izvedu pred lice pravde. Posebno se zahtijeva od srpskih vlasti da omoguće da se pravo slobode okupljanja i izražavanja u potpunosti poštuje i da se svaki budući mirni skup održi', kaže Stano.

Iako u Bruxellesu naglašavaju da Parada ponosa nije uvjet za nove korake na putu Srbije prema EU-u, u Europskoj komisiji dodaju da će za nekoliko dana izaći i s godišnjim izvještajem o napretku Srbije u procesu euro-integracija i da će u tom dokumentu biti odgovoreno na 'sva pitanja'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi