NAGRADA ZA HADŽIĆA

Srbija od EU dobila 178,5 milijuna eura

22.07.2011 u 14:15

Bionic
Reading

Ne samo da će u državnoj blagajni ostati milijun eura, koje je Srbija obećala onome tko dojavi informacije o donedavnom bjeguncu Goranu Hadžiću, nego će ta blagajna uskoro biti punija za 178,5 milijuna eura

Kako javlja B92, predstavnici Europske unije i Vlade Srbije potpisali su sporazum o dodjeli 178,5 milijuna eura pomoći Srbiji za 2011. Bespovratna sredstva koja će Srbija dobiti od EU bit će utrošena za projekte koji će pomoći toj zemlji da realizira reforme nužne za buduće članstvo u EU.

U okviru sporazuma odobrena su 23 projekta. Iz bespovratne će pomoći tako za jačanje vladavine prava biti utrošeno 12 milijuna eura, za reformu javne uprave 26 milijuna, a za prevladavanje ekonomske krize i unapređenje konkurentnosti privatnog sektora 18,5 milijuna. Za projekte zaštite životne sredine namijenjeno je 39 milijuna eura, a EU 15 milijuna donira za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Termoelektrani 'Nikola Tesla B'. Zaključno s tim sporazumom, ukupna donacija EU Srbiji iznosi 2,2 milijarde eura.

'Svi projekti iz spomenutog sporazuma za 2011. doprinijet će procesu europskih integracija Srbije, ekonomskom rastu i društvenom blagostanju', navodi se u priopćenju.

Prilikom potpisivanja sporazuma u Termoelektrani 'Nikola Tesla' u Obrenovcu, šef Delegacije EU u Srbiji Vincent Degert je izjavio da ne sumnja u europsku opredijeljenost Vlade Srbije i ministra Dačića te je ponovio da EU podržava Srbiju u njenom nastojanju da što brže napreduje u procesu približavanja Uniji.