DAČIĆ ODLUČAN

Srbija nikad neće priznati Kosovo niti pristati da uđe u UN

21.11.2013 u 22:59

Bionic
Reading

Srbijanski premijer Ivica Dačić ponovio je u četvrtak da Srbija nikad neće priznati kosovsku neovisnost niti se suglasiti da Kosovo postane članicom Ujedinjenih naroda

Dačić je novinarima u državnom parlamentu naglasio kako o članstvu Kosova u UN ne može biti govora dok postoje zemlje koje podupiru to principijelno stajalište Srbije, izvjestila je Radiotelevizija Srbije (RTS). 'Mi nikad nećemo priznati neovisno Kosovo, pa samim tim nikad se nećemo suglasiti sa članstvom Kosova u UN. Sve ostalo može biti izigravanje procedure u kojoj Vijeće sigurnosti ima odlučujuću riječ', rekao je Dačić, komentirajući izjavu kosovskog šefa diplomacije Envera Hoxhe kako je 'predviđeno da Priština u prvoj polovici 2014. godine preda zahtjev za članstvo u dvije do tri agencije UN.

Dačić je rekao da to ne može biti riješeno bez pregovora i dogovora s Beogradom, te da o punopravnom članstvu Kosova u UN ne može biti govora dok postoje zemlje koje podupiru principijelno stajalište Srbije.

Hoxhaj je, prema navodima prištinskog lista 'Koha ditore', ocijenio da je Rezolucija 1244 VS UN o Kosovu 'mrtva' i da bi zemlje partneri Kosova zajedno s kosovskom vladom i skupštinom trebale napraviti strategiju za članstvo Kosova u UN, te da je pripremljena 'studija o izvedivosti' koja sadrži detalje puta ka članstvu Kosova u UN.

Prema pisanju ''Kohe ditore', Hoxhaj je, podnoseći izvješće parlamentu u Prištini, rekao da je prioritet kosovske diplomacije u 2014. nalaženje najlakšeg načina za prijem Kosova u UN.