IGRAJU SE PRODUŽECI

Srbija još uvijek ima šanse za datum od EU

10.04.2013 u 14:14

Bionic
Reading

Beograd ima još prostora i vremena za dobivanje datuma za početak pregovora s Europskom unijom (EU), ali državni vrh mora ozbiljno shvatiti svoju poziciju u postizanju dogovora s Prištinom, piše u srijedu beogradski list 'Danas' pozivajući se na diplomatske izvore u Bruxellesu i sugovornike bliske srbijanskoj vladi.

Ima još prostora da Srbija uskoro napravi novi korak u svojoj europskoj integraciji, odnosno da dobije pozitivan znak iz Bruxellesa za početak pregovora o članstvu s EU, ali u narednih par dana državni vrh u Beogradu mora ozbiljno shvatiti svoju poziciju i ulogu u postizanju dogovora s Prištinom, kao i u njegovoj primjeni ako do sporazuma dođe', navodi list ocjene sugovornika bliskih srbijanskoj vladi i Europskoj komisiji. Nakon što je vlada u ponedjeljak odbila prihvatiti sporazum o rješenju za srpsku zajednicu na sjeveru Kosova i zatražila nastavka dijaloga s Prištinom, diplomatski izvori u Bruxellesu navode kako postoji i 'bonus time', a taj bi rok bio 22. travnja, kada je planiran ministarski sastanak šefova diplomacije članica EU.

Kako se neslužbeno ocjenjuje, ministri bi 22. travnja mogli razgovarati i o datumu ili nekoj vrsti 'zamjene' za datum koja bi omogućila da se proces približavanja Srbije Uniji u ovoj godini nastavi, o čemu će konačnu riječ dati Europsko vijeće na summitu 28. lipnja. Jasno je da, ako do sporazuma ne dođe ili ako se Beograd u narednih nekoliko dana ne bude ponašao ozbiljno, o napretku u eurointegracijama teško da će biti biti govora, navodi 'Danas'. Izvori lista u Bruxellesu ističu da 'EU nije u potpunosti zatvorila vrata Beogradu' nakon odluke vlade da odbaci ponuđeni sporazum s Prištinom i zatraži nastavak dijaloga. 'Srbija idućih dana mora naći način za postizanje jasnog, preciznog i provedivog sporazuma, ako joj je cilj napredovati ka EU', prenosi list poruku diplomatskih izvora iz Bruxellesa.

Po riječima neimenovanih izvora lista iz sjedišta EU, trenutno se, sportskim riječnikom rečeno, 'igraju produžeci', a od ponašanja Srbije i njene ozbiljnosti ovisi što će u svom izvješću Europskoj komisiji napisati visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton i još važnije, što će biti zaključci ministara vanjskih poslova tjedan dana kasnije.

Srbijanska vlada jednoglasno je u ponedjeljak na izvanrednoj sjednici odbacila ponuđeno rješenje za Kosovo i predložila hitan nastavak dijaloga s Prištinom uz posredovanje EU. Beograd i Priština do sada su u osam krugova razgovora pokušali postići dogovor o statusu kosovskih Srba, a kosovske vlasti pristale su na zajednicu općina, ali ne i na izvršne ovlasti koje je za tu asocijaciju tražio Beograd. Nakon osmog kruga razgovora visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton priopćila je da su "razgovori formalno završeni". Dogovor s Prištinom jedan je od ključnih uvjeta za napredak Srbije u eurointegracijskom procesu i dobivanje datuma za predpristupne pregovore o članstvu u EU.