NEMA PRAVDE, KAŽU

Srbija gnjevna nakon oslobađajuće presude Haradinaju

29.11.2012 u 12:52

Bionic
Reading

Očekivano iz Srbije stižu gnjevne reakcije na oslobađanje Ramusha Haradinaja, nekadašnjeg zapovjednika OVK, za ratne zločine počinjene tijekom sukoba na Kosovu

Šef Ureda Vlade Srbije za odnose s medijima Milivoje Mihajlović rekao je da današnja oslobađajuća presuda Ramushu Haradinaju nije iznenadila jer se u javnosti već spekuliralo o tome. 'Ovo je težak udarac za pravdu i ozbiljna prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine', kaže on. Ovakva presuda, kako kaže, izazvat će buru nezadovoljstva Srba na Kosovu, a pogotovo onih koji su se sreli s Haradinajem i djelovanjem OVK na Kosovu. Također, dodaje Mihajlović, ovakvom oslobađajućom presudom bit će razočarani i svi koji misle da će biti pomirenja u regiji, javlja B92.

Sada je jasno, istaknuo je također Mihajlović, da je Haški sud stavio do znanja Srbiji da se stavio na jednu stranu. U takvoj situaciji, smatra on, položaj Srba na Kosovu može biti pogoršan, jer je sada legitiman stav da nitko nije kriv za zločine počinjene nad Srbima.

I za predsjednika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palmu, inače nekadašnjeg bliskog suradnika Željka Ražnatovića Arkana, presuda Haradinaju bila je očekivana, 'jer su prije toga oslobođeni Naser Orić i Ante Gotovina i drugi koji su činili zločine nad Srbima'. Prema njegovim riječima, može se uskoro očekivati da će predsjednik kosovske vlade biti Haradinaj, hrvatske Gotovina, a BiH Orić.

'I sada međunarodna zajednica traži da imamo dobre međususjedske odnose da bismo ušli u Europsku uniju. Kako možemo imati dobre međususjedske odnose kada će predsjednici biti ratni zločinci s materijalnim dokazima', rekao je Marković.

SNS, najveća stranka u vladajućoj koaliciji, izdala je priopćenje u kojem predlaže da Srbija treba obustaviti 'svaki razgovor s Haškim sudom'.

'Najoštrije osuđujemo oslobađajuću presudu Ramushu Haradinaju koja je, poslije sramnog oslobađanja hrvatskih generala, drugo uzastopno, najstrašnije ponižavanje srpskih žrtava od strane Suda u posljednjih deset dana', piše u priopćenju SNS-a.

Ta stranka je ocijenila da je Sud 'sada konačno skinuo sve maske i po svojim aršinima utvrdio da nitko nije kriv za ubijene Srbe i za njihov egzodus u ratovima na teritoriju bivše Jugoslavije'. 'Jasno nam je stavljeno do znanja da međunarodna pravda i međunarodno pravo ne vrijede za sve, da se donose političke, a ne pravne presude i da nema nepristranosti na koju nam je konstantno ukazivano', ukazala je SNS.

Srpski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević
kaže da je oslobađajuća presuda nekadašnjem zapovjedniku OVK nepravedna i da je rezultat neprofesionalne zaštite svjedoka. 'Međutim mi moramo ostati hladne glave i nastaviti suradnju u regiji, jer se samo tako mogu procesuirati ratni zločinci i doći do pravde za žrtve', rekao je. Vukčević je podsjetio da su u Haradinajevom slučaju svjedoci ubijani ili su odustajali od svjedočenja u strahu za život.

Predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić ocijenio je da će presuda samo dalje urušiti kredibilitet Suda u Haagu i značajno otežati proces pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije. 'Javnost Srbije ima pravo na ljutnju i bijes jer se radi o selektivnoj pravdi ili nepravdi. Ali u teškim okolnostima ne smijemo donijeti odluku na štetu Srbije', rekao je Ljajić.

Bivši državni tajnik u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović izjavio je da će oslobađanje Haradinaja ozbiljno poljuljati povjerenje u sve međunarodne institucije. On je naglasio da se ozbiljno postavlja pitanje 'jesmo li mi jedini bili u pravu kada smo suradnju s Haškim sudom shvaćali kao suočavanje s prošlošću ili su u pravu ostali koji su učinili baš sve da njihovi ljudi ne budu osuđeni'.

Šef Ureda za Kosovo Aleksandar Vulin izjavio je da je danas tužan dan za pravdu i da će to sigurno utjecati na nastavak dijaloga s Prištinom. 'Presuda je potvrdila da postoji opljačkana srpska imovina, ali ne i oni koji su je pljačkali, da postoje oteti Srbi, ali ne i oni koji su otimali, i da postoje ubijeni Srbi, ali ne i oni koji su ih ubijali. Ovo je tužan dan za pravdu', rekao je Vulin. Prema njegovim riječima, Sud u Haagu je dokazao da nije ni sud ni tužiteljstvo, i da je sve što je do sada radio - radio da bi politički opravdao stvaranje novih država na prostoru bivše Jugoslavije. 'Pregovori će sigurno biti otežani. Jako je teško tražiti istinu o otetima, a s druge strane imate onog koji ih je otimao i jako je teško tražiti istinu o ubijenima, a s druge strane imate onog tko je naređivao njihovo ubojstvo', rekao je Vulin.