ŠIRENJE SE NASTAVLJA

Srbija dobila početak pregovora u siječnju 2014.

28.06.2013 u 15:58

Bionic
Reading

Šefovi država Europske unije odlučili su u petak otvoriti pristupne pregovore sa Srbijom, priopćio je predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy. 'Prva pristupna konferencija sa Srbijom bit će održana najkasnije u siječnju', rekao je Van Rompuy

On je rekao da je ovo povijesni trenutak za Balkan, ne samo zato što članom europske obitelji postaje Hrvatska, već i zato što su veliki korak u europskim integracijama napravili Srbija i Kosovo.
'Posljednje dvije odluke donesene su kao direktan rezultat hrabrog sporazuma koji su postigli Beograd i Priština', istaknuo je Van Rompuy, ponovno najavivši posjetu Beogradu, a zatim i Prištini.

Ovom odlukom mogu biti zadovoljni u Srbiji jer su premijer Ivica Dačić i njegov zamjenik i čelnik najjače stranke u parlamentu Aleksandar Vučić uložili iznimne napore da dobiju datum početka pregovora s Europskom unijom. S druge strane zemlje koje su još uvijek skeptične prema napretku Srbije posebno vezano uz odnos prema sjeveru Kosova ostavile su dovoljno vremensku distancu da se svi elementi briselskog sporazuma između Beograda i Prištine implementiraju. U suprotnom uvijek postoji mogućnost odgode što mi Hrvatska najbolje zna iz osobnog iskustva.

Njemačka je tijekom današnjeg sastanka bila pri stavu da prije pristupne konferencije u siječnju uslijedi provjera implementacije briselskog sporazuma Beograda i Prištine.