inflacija ubrzava

Srbija: Dinar i devizni tečaj stabilni, opskrba energentima nije ugrožena

08.03.2022 u 17:51

Bionic
Reading

U Srbiji su stabilni i dinar i devizni tečaj, devizne rezerve su 16,5 milijardi eura, a država raspolaže i s 37,6 tona zlata, izjavila je u utorak guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković, dok stručnjaci tvrde da se inflacija u zemlji ubrzava, potaknuta globalnom ekonomskom krizom

Tabaković je novinarima danas rekla i da je devizna štednja povećana za 185 milijuna eura i sada je na razini od 12,9 milijardi eura.

Sve banke posluju normalno, bankarski sektor je likvidan i kapitaliziran, rekla je guvernerka.

S bankama su vođeni razgovori da se raspon deviznog tečaja privremeno smanji, jer za njih ne vrijedi ograničenje koje središnja banka postavlja mjenjačnicima od plus-minus 1,25 posto od srednjeg tečaja NBS na dnevnoj razini.

Tabaković je zbog povećane tražnje za devizama pozvala građane da elektroničkom poštom jave uredu guvernera koja mjenjačnica, u kojem gradu i na kojoj adresi navodno nema deviza, i gdje je građanima onemogućeno kupiti devize i podići svoj novac.

Guvernerka je naglasila da nema mjesta panici u pogledu financijske stabilnosti.

Istodobno, u novom broju specijaliziranog časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) navodi se da je inflacija u Srbiji ubrzana i na mjesečnoj i na međugodišnjoj razini, te da su poskupjele sve ključne potrošačke kategorije iz potrošačke košarice, a ponajviše prehrambeni proizvodi.

Kako pokazuje analiza MAT, u prosincu 2021. i siječnju 2022. registrirana je mjesečna inflacija od 0,4% i 0,8%, te međugodišnja inflacija od 7,9% i 8,2% koja je posljednji put bila viša u srpnju 2013., kada je bila 8,6%.

Opći međugodišnji rast cijena je ubrzan u siječnju 2022. u odnosu na isti mjesec 2021. zbog promjena u potrošačkoj košarici, a Srbija je imala višu međugodišnju inflaciju od prosjeka Europske unije i u prosincu 2021. i u siječnju 2022. godine, pokazuju analize MAT-a.

Prema službenim podacima, energetski sektor u Srbiji je stabilan, a cijene energenata i ključnih prehrambenih proizvoda i dalje su pod ograničenjem koje je ranije uvela Vlada.

Vladina radna skupina za praćenje sigurnosti opskrbe energijom i energentima konstatirala je u utorak da su, u uvjetima značajnih promjena na tržištu nafte i naftnih derivata, osigurane dovoljne količine derivata i da sigurnost snabdijevanja nije ugrožena, priopćilo je da danas Ministarstvo rudarstva i energetike.