PRORAČUNSKE UŠTEDE

Srbija amnestira 3.600 zatvorenika

08.11.2012 u 15:03

Bionic
Reading

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o amnestiji, prema kojem će 3.600 osuđenika biti oslobođeno ili dobiti manje kazne ukoliko nisu počinili teška kaznena djela, javlja srpski Mondo

Za zakon koji je izazvao buru u javnosti glasalo je 130 zastupnika, 19 ih je bilo protiv, a 12 nije glasalo, javlja srpski Mondo

Kako je vlada Srbije objasnila, usvojenim rješenjima bit će obuhvaćeno oko 3.600 od ukupno 8.000 osuđenika, a u ovom trenutku bilo bi amnestirano oko 1.100, što bi značilo da će u državnoj blagajni ostati oko 127 milijuna dinara (oko 8,5 milijuna kuna).

Vlada očekuje da će njegov dugoročni financijski efekt biti smanjenje budžetskih troškova za oko 800 milijuna dinara.

Tako će od izvršenja četvrtine izrečene kazne zatvora biti oslobođeni oni koji su pravomoćno osuđeni za kaznena djela obuhvaćena tom amnestijom.

Od izvršenja kazne zatvora potpuno će biti oslobođeni oni koji će na dan stupanja na snagu zakona biti prvi put pravomoćno osuđeni na kaznu zatvora do tri mjeseca, a onima kojima je na dan stupanja na snagu zakona izrečena kazna zatvora u trajanju od tri do šest mjeseci ona će biti umanjena za 50 posto.

Ta je odredba nakon usvajanja amandmana skupštinskog odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu upotpunjena time što će se oni koji su pravomoćno osuđeni za kazneno djelo teškog ubojstva, ubojstva i teške slučajeve razbojničke krađe i razbojništva osloboditi izvršenja 10 posto izrečene kazne zatvora.

Osobe koje će na dan stupanja na snagu zakona navršiti 70 godina života bit će oslobođene izvršenja 25 posto kazne zatvora.

Od amnestije su izuzete osobe koje su osuđene za najteže oblike teških kaznenih djela kaznom zatvora od 30 do 40 godina, poput kaznenih djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, protiv spolne slobode, kao i za teže oblike kaznenih djela nasilja u obitelji, neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Neće moći biti amnestirani ni oni koji su osuđeni za kaznena djela protiv ustavnog uređenja i sigurnosti Srbije, davanja i primanja mita, kao i za kaznena djela s elementom organiziranog kriminala.