MODERNIZACIJA

Srbi testiraju nove puške i streljivo

03.10.2016 u 21:40

Bionic
Reading

Na srbijanskim vojnim poligonima ovih dana uvelike se testiraju nove automatske i snajperske puške te strojnice koje proizvodi kragujevačka Zastava oružje, a kako javlja RTS, testira se i novo streljivo kalibra 6,5 mm, tzv. grendel koji izrađuje užička tvrtka Prvi partizan

Prema navodima srbijanske državne televizije, u odnosu na već postojeća četiri kalibra u Vojsci Srbije, najveća novost na poligonima je isti kalibar za automatsku pušku, strojnicu i snajper.

Takozvani grendel, koji u nekim zemljama poput SAD-a i Finske koriste lovci, u srbijanskim je tvornicama izrađen kako bi se unaprijedila vatrena sposobnost pješaštva i postrojbi za posebne namjene. To streljivo, tvrde u Prvom partizanu, preciznije je, ima manji trzaj te bolju zaustavnu moć na većim daljinama. Pored toga, najveća prednost grendela je to što uspješno pogađa cilj bez podešavanja nišana na daljini do 600 metara.

Ovim novim rješenjem stvara se jedan kalibar za cijeli pješački vod, što uvelike olakšava logistiku i održavanje oružja, a dodatna prednost je to što će novo pješačko naoružanje Vojske Srbije biti modularno, odnosno moći će, pored novog kalibra, koristiti već postojeće ruske kalibre 7,62x39 mm, 5,45x39 mm, 7,62x54 mm te NATO-ve kalibre 5,56x45 i 7,62x51 mm.

Nova modularna puška imat će suvremene optičke, laserske i optičko-elektronske uređaje za dnevno, noćno i gađanje u lošim vremenskim uvjetima. Kod proizvodnje novih pušaka, njih čak 14, prema tvrdnjama RTS-a, koristi se posebna plastika za izradu obloga cijevi, kundaka i pištoljskog rukohvata, a dizajn potpisuje Prva petoletka iz Trstenika.