A MINISTARSTVO NUDI

Srbi se boje jeftino unajmiti stanove oduzete kriminalcima

26.11.2011 u 08:57

Bionic
Reading

Bez straha zakupite stanove i lokale oduzete kriminalcima, poručuju građanima Srbije iz tamošnjeg Ministarstva pravosuđa. Država zaplijenjene stanove i lokale iznajmljuje po vrlo povoljnim cijenama upravo zbog toga što su pripadali pripadnicima srpskog podzemlja koje se sumnjiči da su raskošne vile, luksuzne stanove i lokale stekli baveći se kriminalom. Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom trenutno raspolaže sa 200-tinjak objekata, među kojima je 95 zaplijenjenih stanova, a ostalo su lokali i tvrtke

'Problem je to što se građani boje uzeti te objekte u zakup jer su nekada pripadali kriminalcima. Nepovoljno je i to što zaplijenjene stanove i lokale nije moguće unajmiti na period duži od šest mjeseci jer čekaju na pravomoćnu presudu suda o trajnom oduzimanju. Bez obzira na sve to, mislim da se socijalno ugroženi trebaju javiti i na ovaj si način olakšati život jer će doći u posjed nekretnine u gradu na jeftiniji i povoljniji način', poručuje Slobodan Homen, državni tajnik srpskog Ministarstva pravosuđa.

Dodao je da se objekti iznajmljuju po povoljnijim uvjetima upravo zato što su nekada pripadali kriminalcima te istaknuo da u stanovima i lokalima koji su do sada iznajmljeni nisu zabilježeni nikakvi problemi. Homen je stoga pozvao zainteresirane građane da se bez bojazni jave na oglase uz garanciju da 'neće imati problema dok budu koristili te stanove'.

Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom svaki mjesec ubire oko 22.000 eura od najamnina ukupno 66 do sada iznajmljenih objekata. Najveći broj objekata do sada su zakupile državne institucije, a neki su dani na korištenje društvenim i zdravstvenim ustanovama - od dječjih vrtića do centra za liječenje ovisnika o drogama.

Podsjetimo, od ožujka 2009, od kada se u Srbiji primjenjuje Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom, pripadnicima krim-miljea oduzete su vile, lokali, luksuzni stanovi, tvrtke i skupocjeni automobili u vrijednosti od preko 300 milijuna eura. Najviše imovine zaplijenjeno je osumnjičenima za distribuciju droge i osumnjičenima za korupciju, Zakon o oduzimanju imovine na svojoj je koži tako do sada najviše osjetio odbjegli Darko Šarić, osumnjičen za šverc 2,8 tona kokaina iz Južne Amerike. Odlukom Posebnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu Šariću je oduzeta imovina vrijedna nekoliko desetaka milijuna eura, a u posjed države prešla je i kompletna imovina oduzeta od njegovog narkoklana.

U Hrvatskoj je Zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine stupio na snagu tek 1. siječnja ove godine te nam ostaje vidjeti hoće li njegova primjena napuniti državni proračun kao što je to slučaj kod naših istočnih susjeda.