opet problemi u bih

Srbi izabrali Bošnjacima predsjednika Općinskog vijeća u Srebrenici

16.09.2021 u 18:13

Bionic
Reading

Izbor Salka Tursunovića za predsjednika Općinskog vijeća Srberenice glasovima srpskih vijećnika nakon što je ranije u četvrtak smijenjen njihov zajednički kandidat Ćamil Duraković potaknulo je tvrdnje bošnjačkih stranaka da Tursunović nema bošnjački narodni legitimitet.

Nakon što je stavljena na dnevni red točka o smjeni Ćamila Durakovića, šest bošnjačkih vijećnika napustilo je sjednicu Općinskog vijeća Srebrenice, gradića u istočnoj Bosni u kojem se nakon II. Svjetskog rata dogodio najteži ratni zločin genocida.

Nakon izlaska bošnjačkih zastupnika, 15 srpskih vijećnika smijenilo je Durakovića te izabralo Salka Tursunovića za predsjednika Općinskog vijeća.

"Kolege iz srpskih stranaka opredijelile su se surađivati s jednim Bošnjakom, a ne s klubom koji je imao šest osoba i koji nosi legitimitet Bošnjaka. U ovom slučaju odlučili su se naći podobnog Bošnjaka i surađivati samo s njim, a ne sa svim Bošnjacima", rekao je Duraković.

Salko Tursunović bio je na lokalnim izborima 2020.godine  kandidat Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

Ta stranka ogradila se od Tursunovićeva poteza no nije ga pritom izbacila iz stranke.

Tursunović je istaknuo da nije izdajnik Bošnjaka.

"Imam dobre odnose sa svima i nitko nema pravo spočitavati mi da sam izdajnik bilo kojeg naroda", rekao je on. 

U Srebrenici je načelnik općine Srbin, zbog čega predsjednik Općinskog vijeća mora biti iz reda drugog naroda. 

Izbor zastupnika kojega ne prihvaća jedan od entitetskih naroda nije novost u BiH. Tako bošnjačke stranke osporavaju tvrdnje hrvatskih političara da se na razini države mora zajamčiti Hrvatima mogućnost biranja legitimnog člana državnog Predsjedništva i gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda o čemu se godinama pokušava postići dogovor u sklopu izborne reforme.