PALJBA SE NASTAVLJA

Srbi 'časte' Milanovića: Ustaša, sjevernokorejski diktator i pitbull

28.09.2015 u 10:57

Bionic
Reading

Srpski mediji ne posustaju u napadima na hrvatskog premijera Zorana Milanovića, pa se on, prema pisanju Blica, prometnuo u diktatora sjevernokorejskog tipa, a ostali tisak ga i nadalje 'časti' epitetima pišući da je 'ustaša' i 'pitbull'

Blic, jedan od najčitanijih srpskih listova, u svojem online izdanju donosi tekst naslovljen 'Milanović od Hrvatske pravi Sjevernu Koreju'. U tekstu se analiziraju potezi predsjednika hrvatske Vlade vezani za problem izbjeglica i granica, pa tako list prenosi mišljenje Aleksandra Popova, direktora beogradskog Centra za regionalizam, koji ističe kako su Milanovićeve prijetnje 'nastavak zidanja krize' te pojašnjava kako hermetičko zatvaranje granice ne bi bilo poput onoga s Mađarskom, 'gdje postoji ograda, ali su legalni prijelazi otvoreni za promet'.

'Ovdje ne bi bilo nikakvog prolaza. Ne bi mogla proći ni muha. Koliko mi je poznato, takvu hermetičku granicu trenutno u svijetu ima samo Sjeverna Koreja', izjavio je za Blic Popov, smatrajući da bi se to obilo o glavu Hrvatskoj.

Novinari Blica za mišljenje su upitali i zagrebačkog političkog analitičara Žarka Puhovskog, a on smatra da bi Zagreb mogao samo pokušati izgraditi takvu hermetičku granicu.

'O potpunom zatvaranju granice se sigurno razmišlja, ali mislim da neće pokušati, i to iz političkih razloga, zbog straha od EU-a. Također, Hrvatska nema dovoljno ni vojske ni policije za tako nešto', kazao je za srpski list Puhovski, dodavši kako bi takav potez bio ekonomski daleko štetniji za Hrvatsku, koja mnogo više izvozi na istok nego što s istoka uvozi. 'Bio bi to pucanj u vlastitu nogu, ali to je tipično za nacionalizam', zaključio je Puhovski za Blic.

Tabloid Informer na naslovnici donosi tekst naslovljen 'Ustaše iz Zagreba ponovno prijete. Hermetički zatvaramo granicu prema Srbiji', a naslovnicu lista Alo krasi Milanovićev portret te naslov 'Pokušava se opravdati: Nisam Srbe nazvao barbarima'.

Novi broj srpskog izdanja Newsweeka pak otkriva kako Milanović 'nije ustaša ni pobješnjeli Max, već pitbull koji čuva vlast'. Pravda prenosi poruku srpskog premijera Aleksandra Vučića službenom Zagrebu: 'Ostavite Srbiju na miru i nemojte da vam Srbija bude glavna meta u predizbornoj kampanji.'

Srpske Vesti u jeku zategnutih odnosa na relaciji Zagreb-Beograd donose priču prema tragu izjave šefa srpske diplomacije Ivice Dačića o tome kako je u 'Srbiji, ali i u samoj vladi, bilo onih koji su sumnjali u vladine odluke' po pitanju uvođenja protumjera Hrvatskoj. Naime, Vesti pišu da je srpska ministrica za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički na sjednici vlade na kojoj se raspravljalo o protumjerama zatražila sagledavanje posljedica do kojih bi dovele mjere službenog Beograda.

List piše da ministrica tim povodom nije reagirala, uz tvrdnju da različit stav Udovički prilikom donošenja važnih političkih odluka postaje njezina praksa. Vesti podsjećaju da je ministrica izdvojila svoje mišljenje u srpnju, kada je srpska vlada odlučila odbaciti 'skandalozni' prijedlog britanske rezolucije o Srebrenici kojim se osuđuje genocid u tom mjestu tijekom ratnih sukoba 90-ih.

Inače, i sam Milanović u zadnje vrijeme sklon je davanju nadimaka. Nakon prozivki koje mu je početkom krize na granici izrekao srpski ministar Aleksandar Vulin, Milanović je rekao: 'Orao ne lovi muhe. Mi smo orao', a za svog je ministra Arsena Bauka rekao da je boa. Na skupu SDP-a ovaj vikend članove svoje stranke nazvao je lavicama i lavovima.