KOSOR O ZLZ-U

'Sramotno je da Milanović ne zna detalje o najvećoj investiciji u Hrvatskoj'

29.11.2013 u 15:53

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor ocijenio je danas da su izmjene Ugovora o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb (ZLZ) na štetu hrvatske države, a u korist francuskog koncesionara ZAIC-a, te je optužio ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišu Hajdaša Dončića da obmanjuje javnost, a premijera Zorana Milanovića da nije upoznat s pojedinostima ugovora

'Hrvatska će, nažalost, ostati bez koncesijskih naknada, a prava radnika pritom nisu riješena", ustvrdio je Kosor na konferenciji za novinare u Gradskoj skupštini na kojoj je oštro kritizirao jučerašnje Vladino davanje suglasnosti za sklapanje Izravnog sporazuma u odnosu na Ugovor o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb, te izmjene broj 2 toga ugovora, kojima se utvrđuje pravo koncesionara na privremeno neuplaćivanje koncesijske naknade, ako nastupe okolnosti na koje nije mogao utjecati.

Grad Zagreb će kao 35 postotni suvlasnik preispitati zakonitost tih odluka, odnosno je li moguće mijenjati uvjete iz međunarodnog javnog natječaja na taj način, na sjednici Vlade, a ja osobno smatram da je on štetan za Hrvatsku, rekao je.

Nije izravno odgovorio na pitanje hoće li Grad Zagreb podnijeti tužbu ako stručne službe utvrde da je prekršen zakon. O pojedinostima će, rekao je, izvjestiti idući tjedan, nakon što analiza bude gotova, a sve se radi u dogovoru s gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Grad Zagreb nema ništa protiv francuskog investitora i izgradnje terminala, naglašava Kosor. "No, to se, očito, ne događa. A ne događa se jer su očito bili tajni pregovori na smanjenju prava hrvatske države i prava radnika, a u interesu francuskog koncesionara. Dokaz je jučerašnja sjednica Vlade", ocijenio je Kosor opisavši sve kao "veliku prevaru" u kojoj je upitno hoće li uopće doći do realizacije same investicije.

Volio bih da ni ja ni zaposlenici nismo bili u pravu, te da radovi kreću odmah i da koncesionar ima osigurana sredstva - a ni to nema već će ih potraživati na londonskom financijskom tržištu, dodaje. "Sve ono što smo govorili proteklih mjeseci bilo je točno, a sve što je govorio ministar nije bilo točno. Rečeno narodskim jezikom - ministar je lagao", ustvrdio je.

Potvrdu svojih ocjena vidi i u "komičnom pitanju" premijera Zorana Milanovića upućenog ministru Hajdašu Dončiću - hoće li Hrvatska morati nešto platiti koncesionaru.

"Pa to je stvarno apsurdno pitanje - naša zračna luka, naša imovina i onda premijer pita trebamo li mi nešto platiti. To je skoro nevjerojatno, ali istinito. To samo upućuje na to koliko je premijer neinformiran o samom problemu. A na kraju premijer sretno zaključuje - eto, nećemo mi morati platiti njima, ali neće ni oni nama", kazao je Kosor.

Upozorio je i da ministar Hajdaš Dončić jučer ponovno nije najavio nikakva jamstva za radnike. Oni će u prosincu, upozorava Kosor, "prijeći u 'tvrtku X' s 20 tisuća kuna osnivačkog kapitala, a odmah dan kasnije bit će raspoređeni u pet drugih društva s ograničenom odgovornošću". "I nitko im neće moći jamčiti da će te tvrtke sutra imati novca za isplatu plaća", upozorava.

U tom je kontekstu smiješnim nazvao pitanje premijera upućeno ministru Hajdašu Dončiću - tvrdite li da će biti zaštićena prava radnika. "Na to ministar odgovara - tvrdim. Pa, prava radnika trebala bi biti zaštićena ugovorima, jamstvima države", ističe Kosor ponovivši kako se i iz toga vidi da premijer Milanović nije upoznat s pojedinostima.

"To je sramotno, da premijer ne zna detalje o najvećoj investiciji u Hrvatskoj i Gradu Zagrebu", zaključio je.

Zaposlenicima ZLZ-a poručio je da će im Grad, bez obzira na sudsku odluku o zabrani štrajka, davati podršku u pravednoj borbi za njihova prava.