riskiraju živote, a sami jedva preživljavaju

Sramotne plaće sezonskih vatrogasaca: 'U našem DVD-u jedan sezonac nakon rada u smjeni odlazi konobariti. To je naša stvarnost'

15.07.2022 u 21:42

Bionic
Reading

Sezonska plaća za vatrogasce iznosi 5200 kuna. Ove sezone trebalo je biti 1130 sezonskih vatrogasaca, ali nisu popunjena sva radna mjesta

Kako s 5200 kuna prehraniti obitelj i pritom riskirati život, za Novu TV govorio je Matija Karlo Valinčić, predsjednik DVD-a Vodice. On navodi da sezonci preživljavaju jako teško.

'U našem DVD-u jedan sezonac nakon rada u smjeni odlazi konobariti. To je naša stvarnost', kazao je.

Na pitanje kako je uopće pronašao sezonce ove godine, kaže da je bilo jako teško te da ih skoro i nisu našli.

'Nekih deset dana prije početka sezone imali smo samo tri čovjeka. Uspjeli smo ih skupiti šest, ali jedva, jako teško', rekao je Valinčić.

'Zašto bi ljudi riskirali život, išli u vatru i spašavali nešto što je njihovo za 5000, ako mogu odraditi sezonu u ugostiteljstvu s boljim plaćama i sigurnim uvjetima?' pita se predsjednik vodičkog DVD-a.

Na pitanje novinara Nove TV kolika bi prema njegovu mišljenju bila optimalna plaća za rad, odgovorio je da bi trebala biti barem duplo veća za 'ući u vatru'.

  • +56
Posljedice požara na području Rasline Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Istodobno se političari prepucavaju preko vatrogasaca, no Valinčić kaže da većina njih nije imala ni vremena gledati televiziju.

'Prepucavanja nas ne zanimaju. Samo bih im htio preporučiti, kad prođe ova sezona, da se sastanu svi skupa i dogovore - što će s kanaderima i što će sa sezoncima. Da nam podignu plaće, poboljšaju uvjete, obnove kamione, opremu srede novu. Ovo je teško i jako loše i cijeli sustav treba poboljšati', zaključio je Valinčić.

Potresna objava šibenskih vatrogasaca

U petak poslijepodne je na službenoj stranici DVD-a Šibenik na Facebooku osvanula potresna objava. Vatrogasci su se požalili na zastarjelu vatrogasnu opremu s kojom rade, a također su spomenuli plaće od tek 5000 kuna:

'Sad kad je kraj ili točnije kad se nazire kraj teško je sastavit nešto pametno a da ne ispadne plakanje i cendranje. Dana 13.07. u 11:44h zaprimljena je dojava o požaru osobnog vozila na vrpoljačkoj cesti kod skretanja za Podine, požar se proširio na okolni prostor te zahvatio 2ha raznog raslinja. Na intervenciju je upućena autocisterna DVD-a Šibenik sa 3 vatrogasca. Sudjelovali JVP Šibenik te DVD-i: Brodarica, Grebaštica i Perković. A ono o čemu priča cijela Hrvatska 13.07. u 11:38h zaprimljena je dojava o požaru otvorenog prostora u vodičkom zaleđu predio mrdakovica. Smatramo li ovu intervenciju uspješnom? Sigurno da ne, ni najstariji naši vatrogasci ne pamte ovako težak požar, ovakvu nemoć.

Ovog puta nije išlo, uz sav trud i našu ludu volju smatramo da smo poraženi, izgoreno i nagoreno je nekoliko desetaka objekata. Oni koji misle da smo mogli više vjerujte nismo, suočili smo se s nečim što je bilo jače od nas. Ono što pokušavamo riječima opisat i predočit svima vama je nemoguće, ono čime smo se susreli oči u oči ne da se prepričat. Stotine objekata ugroženih požarom u svega nekoliko minuta, uplakani civili na ulicama koji bježe, djeca s majkama gdje se ne zna tko više plače, to je ono što ne želite vidjeti, a vidite, sva ta djeca svi ti mještani gledaju u vas kao u spasitelje a mi uz sav trud ne uspijevamo u naumu i gubimo pojedine objekte ne ulijevamo sigurnost civilima. Broj objekata koje smo obranili ne znamo, ali znamo da smo prvi put morali gasit više stambenih objekata koji su stradali od požara na otvorenom. Teško je i ne može se ispričat ono što smo vidjeli i što smo pokušali.

Ono što nas veseli je da nitko od naših vatrogasaca nije ozlijeđen, a problemi s kojim smo se suočili osim sa požarom samo su se nizali. Ono što želimo ukazat našim postom je da u vrijeme globalnog zatopljenja te sve vrućih ljeta sa sve manje padalina počinjemo gubiti bitku sa požarima sa ovakvom opremom. Ne želimo nikakve herojske natpise u novinama ni tapšanja po ramenu želimo ukazat da ulaganje u opremu i vozila za gašenje požara nije teret ni grada ni županije ni države već ULAGANJE u VAŠU i NAŠU SIGURNOST! Taktika gašenja požara promijenila se u proteklih 20 godina, tako i vozila stara 20 godina više ne mogu priuštit sigurnost ni nama koji radimo s njima a samim tim i pomaganje drugima nam je uvelike otežano. Nemojmo ulagat kad bude kasno, za sad brojimo materijalnu štetu neka tako i ostane.

Još jednom hvala Vučna Služba Čače kao i svim civilima koji su nam pomagali u obrani a posebno onima koji su nesebično čak i silom prolazili blokade kako bi branili nečije imanje i domove.

I još samo nešto, sve nas manje ima tu (vatrogasaca), pokušajmo sagledat to sastrane, može li jedan student živit sa 5000kn? Obratite pozornost na prvu sliku u dimu se vidi rotacija i vatra sa live strane kao i obris naše cisterne kojoj su posada 2 zaposlena momka od 20 godina i 35 godišnji dobrovoljac koji ih uvjerava da su sigurni i da će sve biti u redu, vridi li ići na glavu unutra za 5000kn ili u ovom drugom slučaju POTPUNO besplatno?

Hvala VAMA gospodo što mislite ovih dana na nas i što nam tepate. Mi ćemo i sutra rame uz rame volontirat za VAŠE i NAŠE bolje. Samo gospodo draga do kad ovako?' stoji u objavi DVD-a Šibenik.