situacija pod nadzorom

Kozlevac o požarima u Istri: Vatrogasci ove godine gasili 838 požara, ali građani mogu biti mirni

14.07.2022 u 17:05

Bionic
Reading

Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac rekao je u četvrtak vijećnicima Županijske skupštine da su vatrogasci u Istri od početka godine gasili 838 požara te da bez obzira na posljednji veliki požar kraj Pule građani trebaju znati kako je situacija pod nadzorom i da mogu biti mirni.

Kako je rekao Kozlevac, situacija nije alarmantna bez obzira na posljednji veliki požar i građani trebaju znati da je pod nadzorom.

"Iako se u javnosti stvara dojam da sve gori, da je sve u plamenu, mi smo spremni za svaku situaciju. Imamo dovoljno vatrogasnih snaga i tehnike i imamo odgovor na svaki problem, no kod svakog problema nećemo uvijek biti potpuno efikasni jer nešto ovisi i o vremenskim prilikama, istaknuo je Kozlevac.

Na aktualnom satu sjednice istarske Županijske skupštine vijećnike je najviše zanimalo stanje s vodoopskrbom u Istri s obzirom na moguće uvođenje restrikcije.

Kako je najavio župan Boris Miletić, sutra će održati još jednu koordinaciju s direktorima istarskih vodovoda i predstavnicima Hrvatskih voda, nakon čega će javnost biti obavještena o daljnjim postupcima.

"Duga razdoblja suše posljedica su klimatskih promjena i neodgovornog ponašanja čovjeka prema prirodnim resursima u proteklih 100 i više godina. Smatram da svi zajedno trebamo racionalnije trošiti vodu", rekao je Miletić. Odgovarajući na pitanje o cijeni vode u Istri, istaknuo je da to nije u ovlasti županije, nego jedinca lokalne samouprave, koje su osnivači trgovačkih društava vodovoda.

Što se, pak, gubitaka vode tiče, istarski vodovodi su, rekao je, pri samome vrhu Europe po uspješnosti te bilježe znatno manje gubitke u odnosu na ostale.

Župan Miletić ocijenio je dosadašnju turističku sezonu iznimno dobrom, posebice kad se usporedi s rekordnom 2019. godinom. U prvih 12 dana mjeseca srpnja broj dolazaka i noćenja na istoj je razini kao 2019. godine, a što od 1. siječnja do 12. srpnja Istra bilježi porast od tri posto u dolascima.

Pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan govorila je o rekonstrukciji, dogradnji te opremanju Talijanske srednje škole "Leonardo da Vinci“ u Bujama. Istaknula je da su građevinski radovi dovršeni te da je na tehničkom pregledu proteklog tjedna utvrđeno nekoliko nedostataka koji se već uklanjaju. Vjeruje da će škola biti gotova do početka nove školske godine.